Medicína

Pneumokokové infekce a chřipka ohrožují seniory


Kategorie: Doporučené očkování Očkování Aktuality 
18.říjen 2019

V organizaci ŽIVOT 90 proběhl počátkem  října 2019  třetí ročník očkování seniorů s mottem „Pneumokok není pro starý“. Akci podpořila také herečka Carmen Mayerová.

Typické počasí pro podzimní a zimní období přispívá ke zvýšenému výskytu akutních respiračních onemocnění, chřipek a na ně mnohdy navazujících pneumokokových infekcí. Pneumokokové infekce mohou mít závažný průběh, někdy mohou končit až úmrtím. Nejvyšší počet případů úmrtí na pneumokokové infekce byl v loňském roce zaznamenán u seniorů starších 65 let. Účinnou prevencí pneumokokových nákaz je očkování, které je pro osoby starší 65 let plně hrazeno ze zdravotního pojištění. Na nebezpečí pneumokokových infekcí i na možnost prevence prostřednictvím očkování upozornil třetí ročník akce ŽIVOT 90 „Pneumokok není pro starý“. Lékaři z Nemocnice Na Bulovce proočkovali proti pneumokokovým nákazám i proti chřipce v sídle ŽIVOT 90 desítky seniorů.

V roce 2018 bylo v České republice zaznamenáno 481 případů invazivních pneumokokových onemocnění, 84 z nich bylo smrtelných. 52 osob, které infekci podlehly, byli senioři starší 65 let. Poslední chřipková epidemie si vyžádala 195 obětí. Navazuje se proto na dva předchozí ročníky akce „Pneumokok není pro starý“, jejímž cílem je upozornit na to, že pneumokoková onemocnění jsou pro seniory velmi nebezpečná, a na to, že existuje účinná prevence v podobě očkování.

Bakterie pneumokok se běžně vyskytuje v ústech a nosohltanu u 20–40 % dětí a 5–10 % dospělých osob. Šíří se kapénkovou infekcí, ale nakazit se lze i od přenašečů. Pneumokok nemusí působit žádné problémy, dokud nedojde k oslabení obranyschopnosti organizmu například při viróze. Tehdy se pneumokoky mohou šířit do dalších částí těla a způsobit takzvaná invazivní pneumokoková onemocnění (zánět mozkových blan, zápal plic, otrava krve). K nejvíce ohroženým skupinám patří děti do 5 let, senioři nad 65 let a osoby trpící chronickým onemocněním.

S rostoucím věkem dochází k negativním změnám imunitního systému, schopnost lidského organizmu bojovat s infekcemi se snižuje. Infekční nemoci mohou probíhat závažně i u do té doby zdravého seniora. Pokud senior zároveň trpí i chronickým onemocněním, riziko nákazy se zvyšuje. Očkování je často vnímáno jako něco, co se týká jen dětí Je však nutné se chránit i v pokročilejším věku!

ŽIVOT 90 - nezisková organizace založená v roce 1990  má za cíl umožnit seniorům žít plnohodnotný život tam, kde to mají rádi – doma. S tímto cílem vede i své aktivity – je provozovatelem Senior telefonu (800 157 157), bezplatné linky důvěry pro seniory v ČR. Poskytuje také Tísňovou péči ŽIVOTa 90, bezplatné poradenství nebo široké spektrum aktivizačních programů. Ve svém pražském sídle provozuje Odlehčovací centrum ŽIVOTa 90 a Divadlo U Valšů.

 Dle TZ

www.zivot90.cz

www.mhw.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová