Antikoncepce

Memorandum Fóra antikoncepce


Kategorie: Aktuality Hormonální antikoncepce 
26.září 2019

O důležitosti ochrany reprodukčního zdraví a užívání bezpečných metod antikoncepce. Je důležité podporovat ochranu reprodukčního zdraví ženy každého věku. Každý věkový úsek vyžaduje podporu specifických faktorů prevence. Protektivní přístup k vlastnímu reprodukčnímu zdraví je třeba rozvíjet již od mládí. Je třeba se zaměřit na problematiku adolescence a prevenci rizikového sexuálního chování.

 

Je třeba využívat bezpečných metod antikoncepce. Současné možnosti a trh nabízí vhodnou metodu antikoncepce pro každou ženu. Je třeba dbát na správný výběr metody, tak aby bylo dosaženo maximální compliance. Je třeba bojovat proti mýtům, které odrazují ženy od využívání bezpečných a účinných metod antikoncepce.

Metody hormonální antikoncepce jsou účinné a bezpečné. Při vyloučení kontraindikovaných pacientek nabízí vysoce efektivní ochranu všem ženám. Metody hormonální antikoncepce poskytují řadu nekontracepčních výhod včetně prevence některých zhoubných nádorů.

Hormonální antikoncepce nezpůsobuje neplodnost a další negativní jevy, které jsou formou varování často popisovány médii. Bezpečnost užívání kombinované hormonální antikoncepce zvyšuje identifikace rizikových faktorů žilní trombózy (pečlivá analýza rodinné anamnézy a selektivní screening trombofilních stavů).

Odkládání reprodukce zhoršuje šanci na otěhotnění. Odkládáním reprodukce se prodlužuje časový úsek, kdy se mohou manifestovat věkově vázaná onemocnění (onemocnění oběhové soustavy, metabolická onemocnění, nádorová onemocnění). Je třeba dbát na včasnou diagnózu a léčbu komplikujících onemocnění.

Každé těhotenství by mělo být chtěné. Je třeba nadále pokračovat ve snaze o snižování počtu interrupcí. Každá nechtěná gravidita zvyšuje rizika zdravotních komplikací i negativních psychosociálních poruch těhotné.

Memorandum Fóra antikoncepce podepsali:

MUDr. Vladimír Dvořák, Ph.D. za Českou gynekologickou a porodnickou společnost ČLS JEP

MUDr. Alena Šebková za Odbornou společnost dětských praktických lékařů ČLS JEP

 

www.forumantikoncepce.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová