Ateroskleróza

Proč se sleduje cholesterol u člověka?


Kategorie: Ateroskleróza Aktuality 
20.srpen 2019

Cholesterol je sloučenina tukové (lipidové) povahy. Je přítomen ve všech živočišných tkáních, je součástí buněčných membrán a vzniká z něj řada důležitých látek (hormony, žlučové kyseliny). Tělo jej přijímá v živočišné potravě (maso, mléčné výrobky), v rostlinné potravě obsažen není.

Zvýšený cholesterol představuje významný rizikový faktor pro rozvoj nemocí srdce a cév.  Prevence spočívá v pravidelném sledování hladiny cholesterolu. Přesto stále vysoké procento populace nezná svou aktuální hladinu cholesterolu ani jeho cílové hodnoty.

Zrádnost zvýšeného cholesterolu spočívá v tom, že zdravotní problémy s ním spojené se dlouho neprojevují, nebolí. Ukládání tukových látek do stěn cév na srdečních tepnách probíhá skrytě po mnoho let a může se bez varování projevit až srdečním infarktem. Pokud cévní změny postihnou tepny zásobující mozek, může dojít k mozkové mrtvici. Riziko život ohrožujících komplikací by mělo být dostatečným varováním před podceňováním a opomíjením vyšetření cholesterolu.

Cholesterol je tuková látka (lipid), která má v našem organismu coby součást každé buňky nezastupitelnou funkci. V krvi je cholesterol přenášen tzv. lipoproteiny, což jsou shluky tuků a bílkovin, které fungují jako přenašeče pro tuky. Vyšetření cholesterolu je součástí základního laboratorního vyšetření krevních tuků (tzv. lipidového profilu), které zahrnuje stanovení hladiny celkového cholesterolu, triglyceridů, LDL cholesterolu a HDL cholesterolu. 

LDL cholesterol (rizikový) si oprávněně vysloužil přezdívku „zlý“ cholesterol, protože při nadbytku se usazuje v cévách v podobě tzv. plaků, které cévy ucpávají a vedou k procesu kornatění tepen (ateroskleróze). Pokud se aterosklerotický plát utrhne, může dojít k infarktu nebo mozkové mrtvici. HDL cholesterol je naopak nazýván „hodným“, protože vychytává nadbytečný cholesterol, brání zanášení tepen a udržuje tak jejich průchodnost. Triglyceridy jsou tuky získané z potravy, které tělo nestačí spálit a jako nadbytečné si je uloží do tukových buněk. Hodnota celkového cholesterolu představuje souhrn veškerého cholesterolu v krvi.

Optimální hodnoty, kterých by měl zdravý dospělý dosáhnout, jsou následující: LDL cholesterol ˂ 2,6 mmol/l, HDL cholesterol ˃ 1,5 mmol/l, triglyceridy ˂ 1,7 mmol/l, celkový cholesterol ˂ 5,2 mmol/l.

U dospělých osob s již projevujícím se srdečně-cévním onemocněním, např. po infarktu myokardu nebo cévní mozkové příhodě, jsou stanoveny ještě přísnější hodnoty a cílem léčby je udržení LDL cholesterolu pod 1,7 mmol/l. Riziková situace je již tehdy, kdy hladina celkového cholesterolu přesáhne hodnotu 6,2 mmol/l, množství LDL cholesterolu bude vyšší než 4,9 mmol/l a triglyceridů vyšší než 5,6 mmol/l. Tyto hodnoty signalizují velmi vysoké riziko srdečně-cévních onemocnění. U HDL cholesterolu jako jediného neplatí, že méně znamená více. Hodnota HDL cholesterolu by neměla nikdy klesnout pod 1 mmol/l.

Cholesterol a ostatní krevní tuky se stanovují v laboratoři ze vzorku krve odebrané nalačno. Vyšetření se provádějí zdarma při preventivních prohlídkách u praktického lékaře podle vyhlášky Ministerstva zdravotnictví ČR o preventivních prohlídkách ve věku 18, 30, 40, 50 a 60 let.

Vyšetření by mělo být prováděno v častějších intervalech u osob s již diagnostikovaným srdečním onemocněním, ve vyšším věku nebo s dědičnou zátěží srdečně-cévních onemocnění. Totéž platí také pro kuřáky, osoby s nadváhou, nedostatkem pohybu a cukrovkou. (svat).

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/cholesterol-test/about/pac-20384601 

//www.ulekare.cz/clanek/co-o-vasem-zdravi-prozradi-hodnoty-cholesterolu-391503
Autor: MUDr. Olga Wildová