Medicína

Chrpy „neviditelným“ pečujícím


Kategorie: Aktuality 
15.červenec 2019

Neviditelné práci pečujících se v ČR věnuje více než 1,3 milionu lidí, a to bez nároku na finanční odměnu, ocenění okolí, osobní život nebo volný víkend či dovolenou (jak jsme již informovali). Často i při regulérním zaměstnání. Platforma Podpora pečujících v čele s organizací Alfa Human Service – Praze a Brně odměnila jedním červnovým týdnem pečující chrpou a v rámci celé České republiky vyhlásila druhý říjnový den dnem pečujících.

 „Neformální péče se týká každého pátého z nás, přesto je práce pečujících brána jako samozřejmá a tím pádem i neviditelná. Stejně tak bývají mnohdy přehlédnuty i volně rostoucí květy. Naopak ty v zahradách, o které lidi pečují, jsou silnější a kvetou déle. Chrpa zároveň v květomluvě znamená štěstí, které pečující nezištně věnují potřebným. Proto jako symbol této činnosti byla vybrána chrpa.“

Téměř 20 % Čechů pomáhá svým rodinným příslušníkům a blízkým osobám, kteří z důvodu svého zdravotního nebo psychického stavu nejsou samostatní a soběstační. Nejčastěji se pečující starají o své nemohoucí rodiče, ale pomoc potřebují i děti a dospělí, kteří jsou chronicky nebo vážně nemocní. Péči potřebují také hendikepovaní či blízcí se závažnějšími zdravotními nebo psychickými problémy. Pečující na rozdíl od profesionálních asistentů či zdravotníků svou práci dělají v domácím prostředí bez jakékoliv kompenzace a podpory, bez nároku na odměnu a mnohdy při práci, která je skutečně živí. 

Platforma Podpora pečujících složená z organizací, které pomáhají dlouhodobě pečujícím, byla založena v roce 2018. Alfa Human Service spolu s organizacemi Asociace rodičů a přátel zdravotně postižených dětí ČR, Klára pomáhá, Onko Unie a Unie pečujících usilují o legislativní změny, které podpoří jejich práci a navrátí neformálně pečujícím osobám důstojnost.

 Prvním krokem k legislativním změnám, které platforma považuje za důležité, je především ukotvení pečujících a neformální péče v českém zákonodárství. Toto například umožní pečujícím čerpat příspěvky na péči přímo, nejen zprostředkovaně přes osobu, o kterou pečují. Tyto změny jsou klíčové i z důvodu stárnoucí populace, což bude počet pečujících nadále zvyšovat. Zároveň se ale platforma snaží nacházet cesty, jak pečujícím pomoci za současných podmínek.  Kampaň v červnu 2019 podpořil Nadační fond Avast. Dle TZ

www.adison.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová