Medicína

Světový den hemofilie – 17. duben


Kategorie: Aktuality 
17.duben 2019

Za posledních pět let stouply celkové náklady Všeobecné zdravotní pojišťovny na léčbu hemofilie o 42 %. V roce 2014 nedosahovaly ani 510 milionů korun, loni už ale přesáhly 724 milionů. Ještě rychleji rostou průměrné náklady na jednoho klienta s touto nemocí – z necelých 99 tisíc před pěti lety se vyšplhaly na loňských více než 151 tisíc. Pro srovnání: v průměru vydává VZP za péči o jednoho klienta zhruba 31 tisíc korun ročně.

 



 

VZP zveřejňuje uvedená data při příležitosti Světového dne hemofilie. Zároveň pojišťovna považuje za vhodné ukázat, že výše částky, kterou je za své klienty připravena zaplatit, nehraje při rozhodování o poskytnutí péče roli. To, co lze uhradit z veřejného zdravotního pojištění, je dáno platnou legislativou, nikoliv tím, kolik to stojí.

Nejvíce nemocných s poruchami srážlivosti krve evidovala loni VZP na jižní Moravě, ve Zlínském kraji a v Praze. Průměrné náklady na péči se v regionech výrazně liší, což má ovšem jednoduché vysvětlení. U vážnějších případů často vede zhoršení stavu pacienta k tomu, že dočasně potřebuje výrazně větší množství drahého léčivého přípravku. Péče o takového klienta, která do té doby stála řádově stovky tisíc, se tak může obratem vyšplhat na miliony či dokonce desítky milionů. Při relativně malém počtu hemofiliků stačí, aby se takto zhoupl stav několika z nich, a celkové i průměrné náklady v regionech to viditelně rozkolísá.

Dle TZ

www.vzp.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová