Medicína

Praktičtí lékaři řeší v těchto dnech svoji budoucnost


Kategorie: Novinky ze zdravotnictví Aktuality 
22.únor 2019

Jak zvýšit zájem o nepovinná očkování? Čeká nás příval diabetu? Jaký je rozdíl mezi praxí v Německu a České republice? To jsou jen některé z otázek, které se pokusí zodpovědět přednášející na Kongresu primární péče, kam se 22. – 23. 2. 2019 do Top hotelu v Praze sjedou stovky všeobecných praktických lékařů, praktických lékařů pro děti a dorost a zdravotních sester z celé České republiky. Při dvoudenní akci budou v zájmu elektronické neschopenky, odchody lékařů do zahraničí i budoucnost dětských lékařů.

Zatímco ve dvou sálech se lékaři dozví novinky z takových oborů, jako je neurochirurgie, psychiatrie, diabetologie či gastroenterologie, v přilehlých místnostech se bude vášnivě diskutovat nad tématy spojenými s budoucností praktického lékařství v České republice. Největší pozornost bude mít určitě debata u kulatého stolu nad reformou primární péče, která určí, postavení a činnost praktiků v dalších desetiletích. Té se zúčastní i ministr zdravotnictví a ředitelé VZP a Svazu zdravotních pojišťoven.

 „Budou se řešit e-neschopenky, jejichž prozatímní podoba je paskvil, a přesto mají začít platit letos v červenci. Dotkneme se větších pravomocí praktiků v péči o chronické pacienty, diabetiky, astmatiky, pacienty s CHOPN či hypertoniky – pacienty s vysokým tlakem. A určitě se budeme bavit o budoucnosti dětských praktických lékařů,“ říká MUDr. Petr Šonka, předseda Sdružení praktických lékařů (SPL).

Například bude mj. také zajímavá zkušenost lékaře, který pracuje v zahraničí. Více práce a větší kompetence – to jsou hlavní rozdíly mezi praktickým lékařem v Německu a tím, který pracuje v Česku. Srovnání provedl na základě vlastních zkušeností mladý praktik MUDr. Martin Seifert, který pracuje dva dny na bavorském venkově a zbylé dny v České republice. „Od nástupu do praxe jsou na lékaře kladeny velké nároky, ale má také neskonale větší kompetence než praktik v Česku. Může provádět sonografické vyšetření, dělat punkce, rektoskopie, katetrizace a řadu dalších výkonů, o nichž si může český praktický lékař nechat jenom zdát.“

V současné době bojují dětští praktičtí lékaři s nedostatkem „mladé krve“, která by dokázala pokrýt jejich odchody do důchodu. „Jenom loni zaniklo 88 praxí, což je nevíce za 4 roky, letos situace nevypadá o nic lépe,“ upozorňuje předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost MUDr. Ilona Hülleová. Obor praktický lékař pro děti a dorost (PLDD) přestal oficiálně existovat v roce 2017, kdy se sloučil do oboru pediatrie. Dva roky se bojuje s propadem v počtu nových lékařů pro děti, kteří se hlásí po ukončení lékařské fakulty do oboru pediatrie a případně nastupují na rezidenční místa zřizovaná Ministerstvem zdravotnictví pro tento obor. Přichází se o desítky nových mladých lékařů mířících do primární péče a další ztráty si nelze již dovolit.

Z průzkumu jasně vyplývá, že do 2 let hodlá zavřít ordinace přibližně 22 % PLDD, což je v absolutních číslech 460 lékařů, převážně důchodového věku. Pokud se jim nepodaří najít za sebe nástupce, čeká především zdravotní pojišťovny úkol, jak zajistit registraci svých pacientů k okolním lékařům a jak zajistit primární péči o děti obecně.“ Nejistota se odráží i v zájmu samotných mladých lékařů. V roce 2018 projevilo zájem o celkem 80 rezidenčních míst pouze 60 z nich.

Organizátoři kongresu předpokládají velký zájem o blok věnovaný očkování. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je odmítání očkování mezi 10 největšími hrozbami pro naše zdraví pro rok 2019, a to vedle takových nemocí, jako je HIV, ebola nebo horečka dengue. V České republice podstupuje povinné očkování o řádově několik procent lidí méně než před 10 lety. Například u spalniček klesla proočkovanost v souladu s vyhláškou skoro o 20 %, pokles zaznamenávají lékaři i u dalších očkování. Podle lékařů tak dochází k postupné ztrátě proočkovanosti, která chránila před takovými nemocemi jako spalničky nebo dětská obrna celou společnost. Odpor proti očkování s sebou nese riziko šíření a návratu nemocí, které byly považovány za téměř vymýcené. Riziko odmítání očkování se týká sice dětské populace, sekundárně ale představuje nebezpečí i pro dospělé. (https://ahou.cz/kongres)
Dle TZ
www.spl.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová