Medicína

Ajurvéda a játra


Kategorie: Aktuality Bylinky Ájurvédské medicíny Léčivé rostliny 
14.únor 2019

Bhringraj (Eclipta Prostrata nebo Eclipta Alba) je v Ajurvédě proslulá bylinka obecně známá jako „falešná sedmikráska“ je  léčivá rostlina patřící do rodiny Asteraceae. Eclipta alba roste na vlhkých místech jako plevel v teplých mírných až tropických oblastech. Celá rostlina (Panchang) z Bhringraj se používá k přípravě ayurvédských a bylinných léků.

Eclipta je malá roční rostlina, jejíž kmen je obvykle vzpřímený, plochý nebo kulatý, černě zelený, bohatě rozvětvený a pýřitý. Listy jsou protilehlé, 3 až 5 cm dlouhé a černě zelené barvy. Květenství je o průměru 6 až 8 mm. Květ je osamělý a bílý s množstvím černých semen.

Význam rostliny je celosvětový. Z Eclipta alba bylo izolováno mnoho chemických sloučenin, jako jsou pryskyřice, ecliptin, nikotin a glukosidy. Rostlinný extrakt obsahuje četné bioaktivní látky (např. cytotoxické steroidní alkaloidy, neutralizační účinek na hadí jed).

V ajurvédské medicíně se extrakt listů používá jako silné játerní tonikum a také pro zdravé pro vlasy a kůži.  Uveden je v Aimil Power of Ayurveda AmlycureEU.

Bylina má významné hepatoprotektivní účinky, antimikrobiální vlastnosti (protizánětlivá aktivita), příznivě působí při diabetu (omezením hyperglykémie), doporučuje se při malarii a využívá se rovněž jako antioxidant. Udržuje vrozenou barvu vlasů a podporuje jejich růst. Rostlina má revitalizační vlastnosti a pokládá se v Ajurvédské medicíně rovněž za prostředek proti stárnutí.

Bhringhaj je jedna z deseti bylin prohlášených nejlepší rostlinou v Ajurvédě pro její účinky při léčení cirhózy jater a infekční hepatitidy v tradičním využití. Eclipta alba se používá v Ajurvédské klasické medicíně i v patentovaných lécích.

Eclipta Alba, jak uvedeno, působí především hepatoprotektivně, protizánětlivě a regenerativně na jaterní buňky. Antifibrotické  účinky rostliny (snížením proliferace jaterních buněk) mohou pomoci při prevenci a léčbě jaterní fibrózy. Účinek se připisuje přítomnosti kyseliny echinocystické.  Rostlina zvyšuje tvorbu žluči, zlepšuje trávení, stimuluje rozpad a vylučování toxinů. Hepatoprotektivní účinky jsou větší než u Ostropestřece mariánského.

Aimil Power of Ayurveda AmlycureEU

www.aimil.eu

Autor: MUDr. Olga Wildová