Knižní recenze a anotace

Martin Fried, Štěpán Svačina a kol.: Moderní trendy v léčbě obezity a diabetu


Kategorie: Knižní recenze a anotace Aktuality 
01.únor 2019

Axonite CZ, edice Asclepius, 2018, vydání první, str. 136

Od minulého století, ale i v posledních letech dochází stále k nárůstu onemocnění obezitou. Dle údajů Světové zdravotnické organizace trpí tímto onemocněním asi 650 milionů obyvatel starších 18 let a další asi dvě miliardy dospělých má nadváhu.  Se vzestupem zdravotních, ale i celospolečensky a ekonomicky závažných dopadů i v České republice se z těchto důvodů odborníci mnoha oborů věnovali v předkládané publikaci této problematice.

V devíti obsáhlých kapitolách je uveden přehled některých nových konzervativních i operačních postupů v léčbě obezity, diabetu a dalších přidružených komplikujících onemocnění.

V kapitolách „Nutrice obézních“ a „Vybrané aspekty ve stravě obézního diabetika“ jsou uvedena mj. dietní opatření, a hlavní nutriční cíle s důrazem na individualizaci pro každého pacienta. Důležitost a nutnost diety před bariatrickou operací je obsahem samostatné kapitoly, právě tak jako nezastupitelný význam fyzické aktivity v léčbě obezity.

Léčení obezity se stále potýká s mnoha problémy, mezi které patří především nedostatek účinných antiobezitik. Farmakoterapie v ČR dosud nesplńuje představu pacientů, ale ani lékařů, nehledě k značné finanční zátěži pro pacienta. Jsou uvedeny farmakologické možnosti k dosažení negativní energetické bilance – snížením energetického příjmu nebo zvýšení m energetického výdeje.

Farmakoterapie diabetu  2. typu je samostatnou kapitolou. Léčba diabetu není v současnosti jen úpravou  glykemie, ale rovněž léčbou hypertenze, dyslipidemie a obezity.  Autor podrobně uvádí  všechny dostupné přípravky  s jejich historií, vývojem, vedlejšími účinky, výhodami i přesnou léčebnou indikací.

Moderní bariatrická a metabolická léčba je výsledkem úzké spolupráce obezitologů a chirurgů. Česká republika se právě díky této tradiční spolupráci řadí na přední  evropské příčky v poskytování komplexní péče nemocným obezitou a dalším metabolickým onemocněním.  Jsou zde uvedeny indikace, kontraindikace výkonu, včetně bariatricko-metabolických operačních metod .

Doporučení pro technické a personální zabezpečení specializovaných center pro komplexní léčbu nemocných obezitou a přidruženými metabolickými chorobami je závěrečnou kapitolou.

Seznam odborné literatury doplňuje každou kapitolu, právě tak jako přehledné grafy a instruktivní obrázky.  Rejstřík vybraných termínů je doplňující součástí publikace.

Přehledná odborná publikace bude určitě cennou informací pro praktické lékaře i další odborníky a výborně tak splní záměr všech autorů.

Autor: MUDr. Olga Wildová