Medicína

70 let pediatrie v Litoměřicích


Kategorie: Aktuality 
10.prosinec 2018

Na slavnostním setkání počátkem prosince 2018 si zaměstnanci – bývalí i současní, spolupracovníci a příznivci dětského oddělení připomněli neuvěřitelných sedmdesát let od jeho založení. S úctou vzpomněli na průkopnické začátky zakladatele dětského oddělení pana primáře MUDr. Miroslava Tuttera, jeho nejbližších spolupracovníků, kteří sdíleli s ním všechny počáteční obtíže i zdary.  Následovala jména následovníků, jejich odborných úspěchů před raketovým startem přicházejících technických vymožeností a pokroků medicíny.

Všechny přítomné přivítal MUDr. Vladimír Bárta, primář dětského oddělení, vrchní sestra dětského oddělení Boženka Haufová a Ing. Radek Lončák, MBA, předseda představenstva Nemocnice Litoměřice. Slova uznání práce všech zdravotníků dětského oddělení pronesl rovněž pan Ladislav Chlupáč, starosta Litoměřic. Nezbytná přítomnost syna pana primáře, MUDr. Miroslava Tuttera spojila dokonale minulost s přítomností.

Nový areál nemocnice, který má nejen všechny základní odbornosti, ale celou řadu specializovaných pracovišť, se stal významným zdravotnickým zázemím pro celé Litoměřicko i přilehlé lokality. K vysoce specializovaným se řadí především dětské oddělení, které se svým vybavením dostává na vysokou úroveň, jak měli příležitost posoudit zájemci při prohlídce nemocničních prostor.

A tak všichni zúčastnění , včetně pamětníků, si mohli uvědomit všechny  změny, nesmírný pokrok a vynikající práci uplynulých sedmdesáti let. Jedno však zůstalo nezměněno – lidský přístup ošetřujících k malým nemocným, schopnost úsměvu a pohlazení. Něco, co není ani zvláště odměňováno, ani není uvedeno v bodovém ohodnocení, ale zůstává typické právě na dětském oddělení v Litoměřicích.

Autor: MUDr. Olga Wildová