Medicína

Ajurvéda a imunita


Kategorie: Aktuality Bylinky Ájurvédské medicíny 
06.prosinec 2018

Většina z nás by se ráda vyhnula nachlazení, kašli, chřipce, angíně a dalším zdravotním problémům. Chceme býti zdraví, v pohodě a v celkově dobré kondici. K tomu nám pomáhá imunita. Jak podpořit a udržet imunitu je také  cílem Ájurvédy.

Filozofie Ajurvédy je především řešit základní příčinu naší nerovnováhy. Pokud je náš imunitní systém ohrožen, měli bychom být ochotni změnit svůj životní pohled a přístup k němu, abychom opravili základní problémy - ať už jsou jakékoliv. Každý jedinec je samozřejmě jedinečný a pracuje-li s ajurvédským konzultantem  ví, čím se musí konkrétně zabývat, aby podpořil svou současnou dynamiku tělesného systému a docílil pozitivních změn. Ale i pro ostatní existuje celá řada obecných strategií, které jim mohou pomoci.

Ájurvédské strategie jsou založeny na předpokladu, že naše těla jsou neodmyslitelně inteligentní a že s náležitou podporou si obnoví samoregulační systémy, čímž posílí vlastní imunitu.  Podle Ajurvédy je silná imunita produktem dobrého trávení se silným agni (metabolickým ohněm), kvalitním fungováním jater a vyváženým endokrinním systémem. Imunita je také velmi spojena s tajemnou látkou nazvanou ojas (sanskrtské slovo ojas doslovně znamená "energii").

Většinu terapeutických strategií, které chrání energii, zvyšují imunitu a podporují optimální zdraví v našich tělesných systémech, je možné provést kdykoli. Ale jsou chvíle, kdy jsme obzvláště zranitelní a kdy je potřeba (více než kdy jindy energii (ojas) chránit.

Organismus je zvláště ohrožený v době rekonvalescence, v údobí pracovního nebo osobního stresu, v dobách přechodu mezi sezónními obdobími, při změnách času (z letního na normální čas a obráceně), v chřipkové sezóně, ale také v době detoxikace nebo půstu, při  životních změnách  (např. začátek školního roku, odjezd na dovolenou, delší pracovní cesta). Velice ovlivňují imunitu změny v dosavadnim životě, jako manželství, rozvod, smrt milované osoby, stěhování, nové dítě, nová práce nebo ztráta zaměstnání.

Ájurvédská doporučení na podporu imunity jsou velice snadná, pokud se dodržují! Především strava! Každému vyhovuje konzumace určitých potravin, avšak pro každého je třeba zvýšit příjem čerstvého ovoce a zeleniny, jíst čerstvé potraviny, omezit konzumaci instantních potravin. Důležité pravidlo je:  Nejezte, když nemáte hlad! Občasná očista (detoxikace jater) by se měla stát samozřejmostí, právě tak, jako občasný půst.

Podpořte svou imunitu patřičným pohybem a relaxací. Zařaďte do svého pravidelného denního programu nějakou pohybovou aktivitu, jako je jóga, Tai-chi, Qigong, včetně 30 minut svižné chůze denně! Snižte tíhu stresu, naučte se dechovým cvičením, relaxaci i meditaci. Vhodné, uvolňující a posilující jsou ájurvédské masáže (olejová, detoxikační, reflexní – sportovní i relaxační).

Výborně podporují imunitu bylinky. Aimil Power of Ayurveda je řada ajurvédských doplňků stravy, z nichž některé jsou přímo zaměřeny na podporu imunity.

  • Amla – amlaki – nejbohatší zdroj vitamín C, podpora imunitního systému.
  • Brahmi – kognitivní funkce a podpora imunitního systému
  • Tulsi – zvyšuje vitalitu, podporuje imunitu a působí proti stresu.
  • Triphala – starodávná detoxikační směs
  • Kurkumadetoxikace jater, imunita, podpora trávení
  • Zázvor – obsahuje antioxidanty a podporuje imunitu
  • Ženšen – zvýšení imunity, odstranění únavy a stimulační účinek
  • Withanie spavá -
  • … a řada dalších třeba:
    • Echinacea - nejznámější evropská rostlinka pro zvýšení imunity s úžasnou prevencí nemocí z nachlazení.
    •   Rakytník – plod - obsahuje unikátní komplex bioaktivních látek, které podporují očistné mechanismy v těle. 
    • Všehojovec ostnatý – Sibiřský ženšen - je jedním slovem imunitním stimulátorem organismu.
    • Reishi - houba nesmrtelnosti, jak se říká v Číně více než ženšen. Posiluje imunitu, zajišťuje dlouhověkost. 
    • Hlíva ústřičná – velmi známy zdroj betaglukanů u nás, jeden z imunostimulátorů, který přímo  stimuluje imunitní systém.

 

Odmítnutí odpovědnosti

Jediným účelem těchto článků je poskytnout informace o tradici ajurvédy. Tyto informace nejsou určeny k použití při diagnostice, léčbě nebo prevenci jakékoli nemoci. Máte-li vážné akutní nebo chronické zdravotní potíže, obraťte se na školeného zdravotnického odborníka, který dokáže plně zhodnotit vaše potřeby a účinně je řešit. Pokud hledáte lékařskou pomoc vyškoleného experta, zavolejte nám nebo pošlete e-mail.

 

www.aimla.eu

Autor: MUDr. Olga Wildová