Medicína

Jaká je chirurgická léčba hemoroidů a jejich úhrada


Kategorie: Aktuality Dotazy na VZP 
01.listopad 2018

Odpovídá Mgr. Oldřich Tichý, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí

Chirurgických metod ošetření hemoroidů je více a s tím souvisí skutečnost, že ani jedna metoda není univerzálně „ta pravá“. Jejich použití závisí na rozsahu postižení – velikosti uzlů, přítomnosti komplikací ve smyslu trombotizace, zánětu, prolapsu apod. Záleží samozřejmě i na celkovém stavu pacienta a také na praxi a vybavení konkrétního pracoviště. Výběr vhodné metody, a to ve spolupráci s pacientem a na základě jeho dostatečné informovanosti, je vždy předmětem vstupního vyšetření.

Chirurgickou léčbu hemoroidů je možno rozdělit na „krvavou“ a miniinvazivní. Principem „krvavých“ metod je chirurgické odstranění objemných hemoroidálních uzlů III. a IV. stupně, podvaz jejich cévní stopky a rekonstrukce (sešití) defektu jednotlivými vstřebatelnými stehy. Tento výkon – hemoroidektomie – se provádí za hospitalizace na chirurgickém oddělení. Hospitalizace obvykle trvá 3-4 dny a pacient je následně několik týdnů v pracovní neschopnosti.

Relativně nová tzv. Longova operace s použitím staplerů je oproti klasickému vyříznutí hemoroidálních uzlů šetrnější, zejména s ohledem na riziko vzniku jizev a poškození svěračů konečníku. Ani zde ale nejsou vyloučeny komplikace, hlavně krvácení, inkontinence, zúžení konečníku atd. Longovou metodou se mohou operovat hemoroidy II. a III. stupně. Tento způsob léčby vyžaduje 1-3denní hospitalizaci a cca 2týdenní pracovní neschopnost.

Miniinvazivní metody jsou prováděny zpravidla ambulantně. Jedná se o ošetření jednotlivých hemoroidálních uzlů kryokauterem či elektrokauterem nebo jejich sklerotizaci (uzavření) pomocí injekce sklerotizačního roztoku. K miniinvazivním metodám patří dále podvaz hemoroidálního uzlu s aplikací Barronových ligatur. Tato metoda je často používaná a je vhodná pro II. a III. stadia hemoroidů. V průběhu jednoho ošetření se může aplikovat i několik Barronových ligatur (gumových kroužků), které zamezí přístupu krve do hemoroidu a po 5-10 dnech společně odpadnou. Ošetření se provádí bez anestezie, ambulantně, a bývá doprovázeno jen mírně bolestivým tlakem v konečníku.

Všechny výše zmíněné postupy jsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění a pojišťovně se vykazují k úhradě podle seznamu zdravotních výkonů s bodovými hodnotami. Můžeme připomenout, že tento seznam vydává formou obecně závazné vyhlášky ministerstvo zdravotnictví.

Řada dalších výkonů patří mezi oficiální léčebné postupy, ale nejsou obsaženy v seznamu zdravotních výkonů a hrazeny nejsou. Platí si je sám pacient. Nejnovější je zřejmě metoda ošetření hemoroidů laserem pod ultrazvukovou kontrolou HeLP – HALO Laser. Ultrazvukem je při ní vyhledána přívodná tepna a následně je laserem uzavřena, což vede ke smrštění hemoroidálních uzlů.

I princip dalších metod je podobný. Jedná např. o HELP metodu – laserové ošetření hemoroidů vhodné pro I. a II. stupeň postižení, kdy se laserem uzavřou drobné cévy, které vyživují hemoroidy. Výkon se dělá ambulantně a po zákroku není nutná pracovní neschopnost. LHP metoda je vhodná pro pokročilejší stadia hemoroidálních uzlů, provádí se v krátkodobé celkové anestezii většinou v rámci jednodenní chirurgie.

HAL metoda užívaná k odstranění hemoroidů II. a III. stupně spočívá v podvázání hemoroidálních tepének pod kontrolou ultrazvukem, RAR metoda je obdobný rozšířený zákrok u hemoroidů III. a IV. stupně. Hemoron aplikuje na cévy hemoroidů za účelem jejich uzavření monofazický proud o intenzitě 8-16 mA, při koagulační léčbě hemoroidů infračerveným světlem se využívá tepelného efektu světla.

S cenami těchto výkonů není VZP obeznámena a na jednotlivých pracovištích se mohou lišit. Připomínáme proto, že ke svému kvalifikovanému rozhodnutí má být pacient seznámen nejen s možnostmi léčby, ale i s jejich cenou.

ww.vzp.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová