Medicína

Světový den obezity


Kategorie: Hubnutí - obezita Aktuality 
21.říjen 2018

Obezita a nadváha jsou nemoci, proto je má řešit lékař, který pacienta vyšetří komplexně. V povědomí veřejnosti již tento poznatek je, proto také zájem o léčbu obezity a nadváhy u lékaře roste. Vyplývá to ze zjištění projektu Nebudu obézní u příležitosti Světového dne obezity, kterým byl 11. 10. 2018.

Podle lékařů má být praktický doktor tím prvním odborníkem, se kterým má člověk nadváhu nebo obezitu řešit. Po konzultaci může praktik pacienta odeslat do obezitologické ordinace. Dnes má ale i možnosti pacienta podpořit přímo předepsáním léků, tedy nejenom doporučením diety a pohybu.

Lékaři se rovněž shodují v tom, že lidé s obezitou nebo nadváhou přicházejí do ordinace, až s dalšími zdravotními problémy. Přicházejí, až když mají cukrovku, vysoký krevní tlak nebo pohybové komplikace. Řešení nadváhy, pokud nejsou jiné zdravotní komplikace, je výjimečné a týká se více mladých žen. Nadváhu řeší převážně z kosmetických důvodů. Jiní doufají, že svou hmotnost nebudou muset řešit, ale váha je stejně časem dožene – většinou komplikacemi.

Na našem trhu jsou již léky, které snižují chuť k jídlu. Lékaři je mohou předepsat hlavně těm, kteří se nedokáží ovládnout v množství jídla. Jedná se o určitou podpůrnou terapii, ale bez jakékoliv „berličky“ totiž lidé většinou nejsou schopní sami něco změnit.  A také potřebují motivaci a výsledek léčby.

 „Léky, které umí tlumit chutě a hlad, ale opravdu fungují jen jako berlička, která pacientovi může pomoci zhubnout, ale za něj určitě nezhubne,“ upozorňuje praktický lékař z Hradce Králové Je vždy nutno upravit životosprávu a přidat přiměřený pohyb. Zároveň je také nutno rozlišovat mezi léky na předpis a potravinovými doplňky. O doplňcích neexistují prokazatelná data, že jsou účinné. Navíc rychlým hubnutím lidé ztrácí spíše svalovou hmotu a pak se objeví jojo efekty. Po rychlé ztrátě hmotnosti dotyčný zase přibere v krátkém čase stejná kila.

Odborníci se shodují v tom, že pokud pacienti hubnou pod dohledem lékaře, vyhnou se nejčastějším chybám, jako jsou drastické diety, hladovění, nevyrovnaná strava, zbytečné investice do neúčinných preparátů na hubnutí nebo zdraví škodlivých a hlavně neúčinných diet. Úspěchem je, když pacient zhubne 10 % původní váhy. Hubnutí by mělo být pozvolné, většinou půl kilogramu za týden, což jsou dvě až tři kila za měsíc. Jsou pacienti, kteří se tímto způsobem mohou zbavit cukrovky 2. typu, sníží si krevní tlak a mohou snížit dávky léků nebo je úplně vysadit.

U příležitosti Světového dne obezity byl v roce 2017 zahájen osvětový projekt Nebudu obézní, který ukazuje možnosti léčby obezity a nadváhy pod dohledem lékaře. (www.nebuduobezni.cz)

Zdůrazňuje mimo jiné skutečnost, že změna směrem k vhodné skladbě potravy je nelehkým krokem, do kterého významně zasahuje centrální nervová soustava, tj. mozek a jeho regulační dráhy. V této souvislosti se jedná o kontrole chutí a hladu. Pokud vlastní vůle nestačí, nabízí se pomoc z rukou lékaře. Příkladem jsou skuteční pacienti - ambasadoři, kteří svým příběhem mohou být dobrým zdrojem inspirace. Dle TZ

 

www.bmpr.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová