Medicína

Výdaje na biologickou léčbu artritidy rostou


Kategorie: Aktuality 
12.říjen 2018

Artritida je zánětlivé onemocnění kloubů, které může být způsobeno infekcí, ale častěji se projevuje v neinfekční formě, kdy je jeho vznik zapříčiněn autoimunitní reakcí organismu. Vyskytuje se v různých formách, např. jako revmatoidní artritida, artritida související s lupénkou či juvenilní artritida.

Pacientů, kteří se léčí s artritidou, rok od roku přibývá. V loňském roce jich lékaři Všeobecné zdravotní pojišťovně vykázali téměř 225 tisíc, což je o 9,53 % více než před pěti lety.

Náklady však ve stejném období stoupaly mnohem rychleji – za pět let o 36,92 %. To je způsobeno právě rozšiřováním moderní biologické léčby, která je ovšem mimořádně nákladná. Při pětiletém srovnání výdaje na ni stouply o 33,9 % (ze 410 milionů na 549 milionů korun) a tvoří více než třetinu všech výdajů na léčbu artritidy.

Každá třetí koruna, kterou Všeobecná zdravotní pojišťovna zaplatí za péči o své klienty s artritidou, jde na moderní biologickou léčbu. Za tu loni pojišťovna vydala 549 milionů korun, přičemž celkové náklady na artritidu přesáhly 1,6 miliardy. VZP tato data zveřejňuje v souvislosti se Světovým dnem artritidy.

Přestože se biologická léčba neustále rozšiřuje a do praxe přicházejí stále další a další přípravky, není vhodná zdaleka pro všechny pacienty. Indikační kritéria, při jejichž splnění může být hrazena z veřejného zdravotního pojištění, stanovuje Státní ústav pro kontrolu léčiv a pojišťovny je musí respektovat.

Některé pacientské organizace opakovaně žádají, aby byla tato moderní léčba dostupnější pro více nemocných, tedy aby indikační kritéria byla volnější. VZP tyto připomínky aktivně řeší a s dodavateli se snaží dojednat přiměřené podmínky úhrady. Prioritou pojišťovny je zajistit komplexní léčbu a její dostupnost pro všechny pacienty indikované k léčbě. Dle TZ

www.vzp.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová