Nemoc a zdraví

Národní den epilepsie - 30. září 2018


Kategorie: Epilepsie Aktuality 
29.září 2018

Epilepsie je neurologické onemocnění charakterizované opakovaným výskytem neprovokovaných epileptických záchvatů. Patří mezi nejčastější mozková onemocnění a u dětí je nejčastější chronickou chorobou mozku vůbec. Ke stanovení diagnózy epilepsie zpravidla dochází při výskytu dvou a více epileptických záchvatů, výjimečně již po jednom takovém záchvatu. Typů epilepsie je nyní určeno již více než 40. Hlavním projevem jsou epileptické záchvaty, které mohou mít různou podobu. Mohou se projevovat např. pouhým zahleděním, brněním, výpadkem paměti nebo pak známými křečemi končetin se ztrátou vědomí. Vyskytují se jak v průběhu dne, tak v noci během spánku.

 Epilepsie se může objevit v kterémkoliv věku – hlavními vrcholy jsou však první rok života a období stáří. Příčiny vzniku nemoci se s časem mění, dříve mezi nimi dominoval komplikovaný porod či infekční onemocnění, nyní se podezřívají úrazy. Ve světě trpí epilepsií více než 50 milionů lidí, v Evropě až 6 milionů lidí, z toho přibližně 2 miliony dětí. Lidé s epilepsií mohou žít kvalitní život, jehož součástí je i sportování. To dokazuje aktivita organizace EpiStop, která u příležitosti Národního dne epilepsie – 30. září pořádá již šestnáctý EPPI vodácký triatlon.

„Lékaři dříve lidem s epilepsií zakazovali sportovat. Děti s epilepsií nemohly v hodině tělocviku cvičit, neměly příležitost vyrazit na letní tábor,“ říká lékařka Centra pro epilepsie FN Motol MUDr. Jana Zárubová, která je zároveň předsedkyní spolku EpiStop, a doplňuje: „Nyní už ale víme, a prokazují to i odborné studie, že fyzická aktivita je pro pacienty s epilepsií bezpečná, a dokonce zlepšuje průběh onemocnění. “

Na to, že pohyb lidem s epilepsií prospívá, myslí i pacientské organizace, které připravují osvětové a sportovní akce pro nemocné. Jednou z nich je právě tradiční EPPI vodácký triatlon. Závod je složením disciplín přizpůsobený tak, aby se ho mohli zúčastnit i pacienti s epilepsií. Účastníci absolvují tři disciplíny – běh, jízdu na horském kole a pádlování na lodi. Pro děti je připraven běžecký závod. V rámci doprovodného programu odborníci z Kliniky dětské neurologie v Motole ukážou, jak zvládnout první pomoc při epileptickém záchvatu. Akce začne 28. září 2018 ve Vlkovské pískovně u Veselí nad Lužnicí, spolek EpiStop přispěje každému pacientovi s epilepsií na účast 500 Kč. Více informací o závodu najdete na www.vodackytriatlon.cz.

Tváří letošního ročníku je herec a moderátor Dalibor Gondík, který sám epilepsii má a přitom náruživě sportuje.Lidé s epilepsií se často obávají naplno sportovat. Přitom se stačí poradit s lékařem. Osvětou v této oblasti se zabývají i pacientské organizace. Vyjma rizikových sportů, jako je potápění, parašutismus nebo horolezectví, se nezakazují pacientům, kteří mají nemoc díky léčbě pod kontrolou, žádné pohybové aktivity.Někdy je ovšem nutná individuální konzultace s lékařem. V současné době lékaři při správné a včasné diagnostice a farmakologické léčbě dostanou nemoc pod kontrolu až u 70 % pacientů. Pacienti, kteří sportují, se cítí lépe. Prospívá to jejich psychice a jsou sebevědomější.

Proto jsou akce jako EPPI triatlon velmi důležité.Výtěžek ze startovného poputuje na pomoc 4,5letému Míšovi, chlapci s epilepsií, který potřebuje operaci mozku. Přispět jeho rodině může každý, a to na účet občanského sdružení EpiStop číslo 111165369/0800 a do zprávy pro příjemce napsat Míša.

Uvedený spolek EpiStop vytváří základnu pro setkávání, spolupráci a aktivní činnost všech skupin a osob, které mají vztah k lidem s epilepsií, tedy pacientů, zástupců pacientských organizací, zdravotníků, odborných společností, sociálních poradců, úředníků státní správy či zástupců médií. Jejich cílem je zlepšit postavení lidí s epilepsií ve společnosti.

V září, v souvislosti s Národním dnem epilepsie, proběhlo a probíhá několik sportovních a společenských aktivit vhodných pro pacienty s epilepsií. První byl běh pro epilepsii Epi©Run, který se v letošním roce konal 12. 9. (https://www.epistop.cz/archiv/4-pro-sponzory/405-epi-c-run-2018). Následuje EPPI vodácký triatlon ve Veselí nad Lužnicí 28. 9. (www.vodackytriatlon.cz). Koncem září bude ukončena výtvarná soutěž pro děti s epilepsií „Líbí se ti, mami?“ (www.libisetimami.cz). Všechna díla organizátoři vystaví v týdnu od 27. 9. do 7. 10. v prostorách Europarku v pražských Štěrboholech. Dle TZ.

www.epistop.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová