Medicína

Záruky na prsní implantáty


Kategorie: Aktuality Novinky ze zdravotnictví 
25.září 2018

Pokud se žena rozhodne pro plastickou operaci prsou, zaměří obvykle svou pozornost na výběr plastického chirurga, velikost a typ prsních implantátů. Jen málokterá žena se před zákrokem zajímá o záruky, které výrobce na implantáty poskytuje. Přitom mezi zárukami jednotlivých výrobců jsou značné rozdíly. Doživotní záruka výměny implantátu při jeho prasknutí nebo například finanční podpora na úhradu reoperace přitom mohou být významné.

Je přirozené, že ženy se zajímají především o to, jak nová prsa budou vypadat, zda operace proběhne v pořádku a na kolik zákrok finančně vyjde. Je však důležité upozornit, že čím je kvalita implantátů vyšší, tím je riziko pooperačních komplikací nižší. Proto výrobci nejkvalitnějších prsních implantátů, mohou pacientkám poskytnout velmi široké záruky. Z dlouholeté praxe odborníků vyplývá, že řada pacientek se o záruční program začne zajímat, až když dojde k problému. Například k prasknutí implantátu. Přičemž rozsah záruk a podmínky čerpání se u různých výrobců značně liší.

Plastika prsou může, ale nemusí být jednorázovou záležitostí. Záleží na okolnostech, které může ovlivnit  ne příliš šťastné rozhodnutí. Pokud je pro ženu prioritní nízká cena, pak se může zdát varianta levnějších implantátů jako dobrý způsob. Avšak čím jsou prsní implantáty levnější, tím spíše hrozí, že na operaci budou muset pacientky přijít opakovaně, a to jak ze zdravotních důvodů (například prasknutí implantátu nebo vznik kapsulární kontraktury či seromu), tak z estetických důvodů.

 K nim může dojít zvláště v případě levnějších značek, kdy kapkovitý implantát s měkkým gelem jednoduše po několika letech ztratí původní tvar. Z tohoto důvodu se doporučují anatomické implantáty s pevnějším, tzv. form-stable gelem. S tímto typem implantátů se lépe zvětšuje objem, ale také cíleně tvaruje prs, požadovaný tvar se udrží dlouhodobě.

Dle klinických studií mají tyto implantáty absolutně nejnižší riziko postoperačních komplikací a reoperace je v jejich případě nejméně pravděpodobná. Jejich záruční program vznikl na základě 10letých studií, které vypovídají o nejnižší sledované četnosti komplikací. Investice do levnějších typů implantátů se pacientce obvykle nevyplatí, protože v případě nutnosti výměny implantátu musí počítat s nemalými finančními výdaji nejen na novou operaci, ale i s náklady spojenými s rekonvalescencí nebo ušlou mzdou.

V případě, že skutečně dojde k pooperačním komplikacím, ocení se kvalitní záruční program, který pokrývá co nejširší spektrum možných problémů. Zatímco většina značek hradí nový implantát v případě potvrzeného prasknutí, renomovaní výrobci jdou ještě dál a poskytnou pacientce pomoc i v případě výskytu jiných možných komplikací vyžadujících reoperaci.

Výrobci s FDA certifikací, poskytují záruku na téměř všechny eventuality, které by mohly nastat, a to automaticky ihned po vložení implantátů. V případě prokázané ruptury výrobce může poskytnout i částečnou finanční náhradu doložených operačních nákladů nutných k odstranění komplikací. Nově mohou lékaři zažádat kromě výměny reklamovaného implantátu také o bezplatnou náhradu protilehlého nepoškozeného implantátu.

Někteří výrobci však záruky různě podmiňují, například vyžadují předem registraci s vložením osobních údajů nebo zajišťují širší záruky jen formou placeného připojištění.  Z tohoto důvodu jsou nejlépe chráněny pacientky, které navštíví renomovanou kliniku, a zkušený lékař jim doporučí prověřené implantáty kryté širokým bezplatným záručním programem. Zajistí si tak vysoce kvalitní lékařskou péči, minimalizují výskyt pooperačních komplikací a současně eliminují finanční náročnost spojenou s případnou reoperací. Dle TZ.

www.amic.cz

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová