Medicína

Dotaz pro VZP – doprovod dítěte v léčebně


Kategorie: Aktuality Dotazy na VZP 
05.září 2018

Může mít dítě doprovod jednoho z rodičů v případě své léčby v dětské léčebně? Co je podmínkou pro to, aby byl pobyt rodiče hrazený pojišťovnou a jak máme o úhradu požádat?

Odpovídá Mgr. Oldřich Tichý, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí

Podmínky úhrady pobytu průvodce pojištěnce ve zdravotnickém zařízení lůžkové péče z prostředků veřejného zdravotního pojištění jsou dány zákonem o veřejném zdravotním pojištění. U osoby starší 6 let je doprovod hrazen jen se souhlasem revizního lékaře, věk do 6 let ale nezakládá automaticky nárok na úhradu doprovodu. Pokud nejsou naplněny podmínky dané zákonem, pak pobyt průvodce nemůže být hrazen z prostředků zdravotního pojištění.

Podstatné je, že pobyt průvodce je hrazen z prostředků veřejného zdravotního pojištění, je-li při pobytu pojištěnce ve zdravotnickém zařízení nutná celodenní přítomnost jeho průvodce vzhledem k jeho zdravotnímu stavu (tzn., že pojištěnci nelze bez přítomnosti průvodce poskytovat zdravotní péči).

Za zdravotní stav vyžadující celodenní přítomnost průvodce dítěte v dětské léčebně lze považovat zejména závažné smyslové vady (hluchota, slepota), závažné tělesné postižení (ochrnutí spojené s neschopností chůze a s nutností pohybu na invalidním vozíku) a některé duševní poruchy (autismus, mentální retardace).

V případě, že je nutné zaškolení průvodce v ošetřování a léčebné rehabilitaci doprovázeného pojištěnce, je pobyt jeho průvodce hrazen jen po dobu nezbytně nutnou pro zaškolení, což nemusí být po celou dobu pobytu dítěte v léčebně.

Zda existují zdravotní důvody pro doprovod, posuzuje dětský lékař, který vystavuje Návrh na umístění dítěte v dětské léčebně. V indikovaných případech na tiskopisu v jeho části E (Lékařem doporučené zvláštní požadavky na pobyt v léčebně) doporučí a zdůvodní přítomnost průvodce pojištěnce. O úhradu pobytu průvodce z prostředků veřejného zdravotního pojištění pak žádá pojišťovnu dětská léčebna, nikoli sám pojištěnec, resp. jeho průvodce. Pobyt průvodce (jeho ubytování a stravu) hradí ta pojišťovna, u níž je registrován doprovázený pojištěnec.

www.vzp.cz

 

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová