Medicína

Nositel Nobelovy ceny ocenil české studenty za výzkum


Kategorie: Aktuality 
02.červenec 2018

Z rukou nositele Nobelovy ceny za chemii Jean-Marie Lehna získali v červnu 2018 tři čeští studenti ocenění za své vědecké práce. V prestižní jubilejní již desáté soutěži Cena Sanofi za farmacii odborná porota ocenila jejich výzkumy zabývající se možnostmi zlepšení léčby rakoviny i virových onemocnění jako je rýma, encefalitida či žloutenka typu A. Mladí vědci si odnesli ceny ve výši 130 tisíc korun a získali i měsíční stáž v přední francouzské laboratoři. Soutěž pro talentované studenty farmaceutických věd vyhlašuje Velvyslanectví Francie v Praze ve spolupráci se skupinou Sanofi.

Cenu Sanofi za farmacii letos získal Zdeněk Škrott, který studuje na Ústavu molekulární a translační medicíny, Lékařské Fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. V práci, kterou odborná porota ocenila, zkoumá možnosti využití disulfiramu pro léčbu rakoviny. Tento lék se desítky let používá proti alkoholismu. Jeho protinádorová aktivita je již dlouho známá, zatím však není jisté, jakým mechanismem účinkuje. Jeho poznatky by měly usnadnit zavedení disulfiramu do protinádorové terapie.

Vývojem nových léků se zabývá i druhá oceněná, Ivana Mejdrová, absolventka doktorandského studia na Fakultě potravinářské a biochemické technologie na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze.  Ve své práci se zabývala přípravou potenciálních širokospektrých antivirotik, které by dokázaly působit proti celé řadě virů najednou, podobně jako je tomu u širokospektrých antibiotik. Zaměřila se na skupinu Picornavirů, které mají na svědomí běžnou rýmu, nachlazení, ale i encefalitidu a myokarditidu. Do této skupiny paří i známý virus hepatitidy A, SARS a MERS.jedná se o dosud nejúčinnější látky na světě proti Picornavirům, jež jsou v současné době testovány na myších. 

Medailové pozice v Cenách Sanofi za farmacii letos uzavřela Pavlína Janovská, jejíž doménou je obor Fyziologie živočichů na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Její výzkum se zabývá studiem leukémie. Zkoumá chování nádorových buněk při vzniku i postupu chronické leukemie. Nádorové buňky totiž využívají ke svému šíření v těle určité signální dráhy.A výzkum ukázal,  že zablokováním těchto drah lze zabránit rozvoji leukemie.

Slavnostní předávání cen proběhlo 20. června v Buquoyském paláci, sídle Francouzského velvyslanectví, za přítomnosti velvyslance Francie v České republice, Rolanda Galharaguea. Ocenění laureátům předal profesor Jean-Marie Lehn, vědec, který v roce 1987 společně se dvěma kolegy získal Nobelovu cenu za objev syntetických makrocyklických látek se selektivními vlastnostmi pro vazbu iontů a molekul . Dle TZ

www.emd-pr.cz

www.sanofi.com

Autor: MUDr. Olga Wildová