Knižní recenze a anotace
Miroslav Souček, Štěpán Svačina: Kuchařka lékařů českých 2
S nadhledem o životě, jídle a dietních opatřeních
Axonite CZ, 2017, vydání první, str. 145
Velice reprezentativní publikace na křídovém papíře ilustrovaná půvabnými fotografiemi Karla Meistera, Petra Nikla, šéfredaktora a koordinátora projektu Jiřího Širokého a Miroslavy Špíškové je nejen vhodným pokračováním prvního dílu Kuchařky lékařů českých , ale souznění dálek cizích i českých kuchyní, vzpomínek autorů a především návodem na klidné zamyšlení nad dary přírody předkládanými na náš stůl.
Padesát oslovených odborníků se zprvu představuje v krátkém životopise. Následuje popis vztahu k jídlu a konečně recept na pokrm, který vždy toho kterého lékaře nebo lékařku nejvíce oslovil.
Publikace předestírá pestrou paletu jídel z exotických nebo domácích kuchyní, doprovázených subjektivními prožitky, často vzpomínkami na cesty do ciziny, na rodinu i dětství. A tak čtenář i při nepatrné chuťové představivosti - díky výborné ilustraci – zažije touhu si doporučené specialitky také někdy dokonce připravit nebo alespoň ochutnat.
Unikátní publikace je opravdu skvělá, nejen tím, že je kuchařkou, ale zároveň i nahlédnutím do života českých lékařů.