Aktuality

Novoroční detox organismu


Kategorie: Aktuality 
16.leden 2018

Po náročných vánočních svátcích je leden pro většinu lidí obdobím předsevzetí a snahy o zdravý životní styl. Namísto drastických diet, které tělo spíše nepříjemně šokují, však odborníci doporučují jeho postupný detox. Pokud tělo zbavíte škodlivých látek, vylepšíte nejen svůj zdravotní stav, ale úspěšně nastartujete i proces hubnutí. Novoroční detox přitom nemusí být nepříjemný. Naopak. Využít můžete saunu, masáže i netradiční mrazivou terapii.

Vyvážená strava by měla být součástí jídelníčku po celý rok, ale tři dny na šťávách pročistí výborně trávicí soustavu. Odšťavnit můžete citrusy, jablka, exotické ovoce, ale i kořenovou a další zeleninu a namíchat si z nich výživná smoothie na celý den. Během očistných dnů nezapomínejte na dostatečný pitný režim, ideální je konzumace čisté vody s citronem. S délkou ovocno-zeleninového půstu to však není radno přehánět. Vydržet se vyplatí ideálně tři dny, celá kůra by ale rozhodně neměla trvat déle než týden.

Také pobyt v sauně je účinnou zbraní proti toxinům. V civilizaci se asi neubráníme různým toxinům, mezi něž patří těžké kovy, pesticidy, dioxiny, ale i zbytky alkoholu nebo chemikálií z kouření. Účinnou cestou, jak dostat tyto látky z těla pryč, je saunování. Vysoké teploty podporují činnost žláz s vnitřní sekrecí, podporují správnou funkci srdce a díky potu pomáhají odvést škodlivé látky přes kůži z těla ven. I saunování má však svá pravidla, Doporučená délka pobytu v sauně se pohybuje od 10 do 15 minut dle jejího typu. Po prohřátí by mělo vždy následovat zchlazení v bazénku nebo sprše a následný odpočinek. Tento proces je pak vhodné opakovat alespoň třikrát.

Víme dobře, že lymfatický systém je součástí našeho imunitního systému, chrání tělo před infekcí, nádorovými onemocněními a hraje zásadní roli při odvádění škodlivých látek z těla. K rozproudění lymfy se skvěle hodí například přístrojová lymfodrenáž, která využívá speciální vzduchem nafukované návleky. Postupným tlakem na určité body těla dochází k detoxikaci organismu, ale i k celkové relaxaci a regeneraci. Je navíc oblíbená také pro své kosmetické účinky.

K detoxikaci organismu však pomohou i klasické ruční masáže. Ideální je využít aromaterapeutické masáže, jež spojují tradiční masážní techniky a blahodárné účinky nejrůznějších detoxikačních olejů, esencí a bylin. Pro účinnou očistu těla skvěle poslouží například výtažky z citrusů, bergamotu, jalovce, rozmarýnu nebo skořicové esence. Detoxikační účinky přinášejí i čokoládové masáže a zábaly, kakaové boby jsou totiž známé jako jedny z nejúčinnějších antioxidantů.

Pokud vám nedělá pobyt ve vyhřáté sauně dobře nebo hledáte méně tradiční alternativu, která vám pomůže ozdravit organismus, zkuste pobyt v ledové kryokomoře. Jednu až tři minuty si pobudete v teplotě od −110 °C do −140 °C a teplota vaší pokožky klesne na 2 až 10 °C. V důsledku teplotního šoku se tělo začne bránit vylučování prospěšných látek, mezi které patří kortikoidy, adrenalin, noradrenalin, mužské tělo vylučuje navíc i testosteron a endorfiny. Kryoterapie je ideální pro sportovce, kteří si chtějí zlepšit kondici, ale i pro ty, kdo hledají úlevu pro namožené svaly. Chlad totiž výrazně snižuje vodivost nervových drah, svaly tak i několik hodin po návštěvě kryokomory relaxují a nebolí. Fyzické cvičení po terapii pak navíc vede k mnohanásobnému prokrvení periferních částí, během čehož tělo vylučuje škodlivé látky, kyselinu mléčnou a volné radikály. Pokožka je tedy po kryoterapii omlazená a osvěžená a pobyt v mrazu tak skvěle funguje i jako prevence proti celulitidě. Dle TZ
www.lesensky.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová