Aktuality

Apiterapie – léčba včelími produkty


Kategorie: Aktuality 
12.leden 2018

V zimních měsících většina z nás hojně využívá vlastností medu při nachlazení a bolestech v krku. Známý je také jeho pozitivní vliv na trávení či využití propolisu v kosmetice. Med a další včelí produkty si však umějí poradit s daleko závažnějšími a nepříjemnějšími zdravotními problémy, jakými jsou například opary, záněty močových cest, bolestivá menstruace nebo menopauza.

Včely sbírají kromě pylu z květů také pryskyřici, do které přidávají výměšky ze svých žláz. Vzniká tak látka zvaná propolis, kterou včely využívají jako stavební a ochranný materiál, například k vystýlání a vyztužení buněk plástů. Jeho desinfikující a další vlastnosti z něj udělaly uznávanou přírodní látku již za dob starých Egypťanů. Propolis funguje jako anestetikum i antibiotikum, navíc je to silný antioxidant, obsahující vitamíny B. Podporuje imunitní systém a hojení ran. Využívá se proto často při kožních potížích, např. i na opary. Opar se doporučuje již v začátcích, kdy rty svědí, potírat tinkturou z propolisu, popřípadě přímo propolisem. Pokud se puchýřek i přesto stačí vytvořit, tinktura jej pomůže vysušit. Stejně dobře med urychluje dobu hojení. Propolisové roztoky pomáhají také při parodontóze a poradí si i s aftami. Tinktura z propolisu pomáhá i na popáleniny či drobná poranění kůže, akné a ekzémy.

Mateří kašičku produkují včelí dělnice svými hrtanovými žlázami. Kašičkou pak krmí svou královnu a larvy. Obsahuje celý komplex vitamínů B a ve stopovém množství také vitamíny C, A, E a D. Jsou v ní rovněž obsaženy látky potlačující rozmnožování bakterií a virů, aminokyseliny a množství minerálních látek. Mateří kašička stimuluje látkovou výměnu, normalizuje krevní tlak, posiluje cévní systém a má pozitivní vliv na srdce a imunitu. Ženám pomáhá především s gynekologickými problémy a zejména s nepříjemnými projevy menopauzy.

Pravidelná konzumace medu může být prevencí i léčebnou kúrou mnoha neduhů. S chladnějším počasím přicházejí například záněty a infekce močových cest. V jejich případě se osvědčily medové nápoje – stačí rozpustit 2 velké lžíce medu ve vlažné vodě, přidat trochu skořice a vypít nalačno. V případě již propuknutého zánětu je dobré nápoje popíjet několikrát za den. Při problémech spíše neurotického charakteru, jakými jsou nespavost, nervozita, podrážděnost nebo neklidný spánek, je vhodné med užívat spíše večer před spaním. Působí dobře i na podzimní deprese a špatnou náladu. Med se doporučuje rozpustit ve vlažném mléce, jeho zklidňující účinek je tak dlouhodobější.

Med také pomáhá čistit organismus od usazenin a volných radikálů. Čistí cévy, čímž přispívá k prevenci civilizačních chorob, jakými jsou například kardiovaskulární nemoci. Obsahuje látku acetylcholin, která rozšiřuje drobné cévy, a tím snižuje krevní tlak. Při denním užívání medu klesá hladina tuku v krvi, zvláště takzvaného špatného cholesterolu.

Apiterapie – léčba pomocí včel a jejích produktů – je nejenom léčbou, ale i prevencí. Využívají se všechny včelí produkty, někdy i samotné včely. Objevitelem je doktor Philipp Terč. Na počest jeho narození vyhlásila Světová apiterapeutická společnost 30. březen Světovým dnem apiterapie.

Dle TZ

www.vegall.cz

www.lesensky.cz

 

 

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová