Medicína

Problematika antibiotické rezistence a EAAD


Kategorie: Aktuality Novinky ze zdravotnictví 
18.listopad 2017

Dne 18. listopadu 2017 probíhá jubilejní desátý Evropský antibiotický den (EAAD) – aktivita Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí, jehož cílem je poskytnout podklady a podporu pro kampaně zaměřené na uvážlivé používání antibiotik a upozornit na rizika spojená s jejich nevhodným užíváním. Evropský antibiotický den je partnerem Světového antibiotického týdne probíhajícího ve dnech 13. – 19. listopadu 2017.

Centrální koordinační skupina Národního antibiotického programu ve spolupráci s Českou lékařskou společností Jana Evangelisty Purkyně, z.s., Kanceláří Světové zdravotnické organizace v ČR, Státním zdravotním ústavem, Českou lékárnickou komorou a dále ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství a jeho rezortními organizacemi upozorňuje na rostoucí nebezpečí výskytu bakterií odolných vůči většině antibiotik. Tisková konference 15. 11. v Praze, na které vystoupili přední odborníci, upozornila laickou i odbornou veřejnost na jednu z největších hrozeb moderní medicín současné doby.

Údaje Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ukazují, že antibiotická rezistence u většiny bakterií v Evropě stoupá. Ačkoliv je tato situace znepokojujíc i v České republiceí, stále je ještě  čas zajistit správnou účinnost antibiotik. Spotřebu antibiotik je možné snížit účelnou prevencí (očkováním, dodržováním hygienických pravidel (hygiena rukou), omezováním nesprávného užití antibiotik např.při virózách, dlouhodobým vzděláváním veřejnosti i předpisujících lékařů.) Rezistence k antibiotikům může ohrozit pacienty i ve zdravotnických zařízeních tzv. nozokomiálními  infekcemi .

Lékárníci se rovněž k osvětové kampani připojují.  Již 8. rokem své poradenství  prodlužují na celý Antibiotický týden.

Ze závěrů jednání vyplynulo, že Česká republika sice nepatří k zemím s nejhoršími parametry v předpisování antibiotik, jako je např. Itálie a Řecko, ale v určitých oblastech již má významné problémy. Trend jednotlivých ukazatelů je nepříznivý, zvláště ve spotřebě chráněných penicilinů a makrolidů. Takže je možné očekávat nárůst rezistence mikrobů, nebudou-li přijata účinná opatření.

(Dosud chybí regionální článek Národního antibiotického programu, včetně poskytování zpětné vazby lékařům.) Z TZ.

www.cls.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová