Medicína

Světový den osteoporózy – 20. říjen


Kategorie: Onemocnění kloubů Aktuality 
18.říjen 2017

Osteoporózou trpí každá třetí žena a každý pátý muž starší 50 let. Jde tedy doslova o civilizační onemocnění, při kterém dochází k celkovému úbytku kostní hmoty, postupnému snižování pevnosti kostí a v důsledku toho k častým zlomeninám. Kromě genetických předpokladů jsou hlavními příčinami nedostatečný příjem vápníku a vitamínu D ve stravě, chybějící pohybová aktivita, kouření nebo nadměrný přísun alkoholu a kofeinu. Této chorobě, která je laicky označována jako ´tichý zloděj kostí´, lze přitom s dobrým efektem předcházet pravidelným pohybem a stravou bohatou na vápník a vitamín D. Jejich nedostatek je také možné kompenzovat volně prodejnými léčivými přípravky s obsahem kostních minerálů. Význam prevence tohoto onemocnění připomíná každý rok Světový den osteoporózy.

Pravděpodobnost onemocnění roste s věkem a svou úlohu zde hraje genetická dispozice. První příznaky osteoporózy bývají často zavádějící a jsou příčinou oddalování diagnózy a léčby. Často tak dochází k odhalení nemoci až při samotné zlomenině. Pokud se začnou objevovat bolesti zad či dlouhých kostí, problémy s hlubokým nádechem nebo u dotyčného pozorujeme tendenci ke kulatým zádům, je načase vyhledat lékaře,“ upozorňuje doc. MUDr. Václav Vyskočil, Ph.D., vedoucí Osteocentra FN Plzeň – Bory.  

Hlavním cílem léčby je zastavení nebo snížení úbytku kostní hmoty a naopak zvýšení její tvorby. Pohybové aktivity při diagnostikované osteoporóze je vhodné konzultovat s lékařem či fyzioterapeutem. Úkolem fyzioterapie je zmírnění bolestí pomocí protažení zkrácených svalů, nácvik volného dýchání, korekce držení těla a uchování nebo zlepšení pohybových funkcí. Důležitá je také prevence pádů a následných zlomenin, které mohou léčbu zkomplikovat. Doporučuje se přiměřená pohybová aktivity 3 – 4x týdně po dobu zhruba 30 minut. Vhodnými aktivitami jsou například chůze, nordic walking, cvičení na balónech nebo tai-chi.

Pokud patříte do rizikové skupiny, nebo máte k onemocnění osteoporózou genetické dispozice, je vhodné požádat svého praktického lékaře nebo gynekologa o doporučení na denzitometrické vyšetření. Denzitometrické vyšetření je bezbolestné a trvá zhruba 10 minut. Je velmi přesné, v současné době lze tímto způsobem odhalit i zcela nepatrný úbytek kostní hmoty. Vyšetření je možné provést v jakémkoliv věku, a to i bez doporučení lékaře. V tomto případě je však třeba počítat s úhradou.

Také VZP při příležitosti Světového dne osteoporózy upozorňuje na skutečnost, že více než 100 tisíc klientek Všeobecné zdravotní pojišťovny se v loňském roce léčilo s osteoporózou. Mužských pacientů je desetinásobně méně. Tato civilizační choroba sice postihuje zejména ženskou část populace, nevyhýbá se však ani dětem. Počet pacientů každým rokem pomalu, ale stabilně narůstá. Celkové náklady na léčbu přesahují půl miliardy korun.  Dle TZ

www.nativepr.cz

www.vzp.cz




 

Autor: MUDr. Olga Wildová