Výživa

Až 50 % seniorů nevědomě trpí podvýživou


Kategorie: Aktuality Výživa 
18.říjen 2017

Počet lidí vyššího věku rok od roku vzrůstá. Přestože senioři tvoří již pětinu obyvatel České republiky, o jejich životním stylu a podmínkách se u nás stále příliš nemluví. Posun za poslední léta nenastal ani v jejich stravě a stravovacích návycích, jež jsou pro jejich zdravotní stav klíčové. Dokazuje to
i průzkum agentury NMS Market Research pro společnost Nutricia, která je výrobcem specifické stravy pro doplnění výživy.

„Zhruba do sedmdesáti let bývají senioři často obézní a mají nadváhu. Nad sedmdesát pak většina z nich trpí podvýživou, protože tuk se přestává již ukládat a ubývá jim svalová hmota. Nemají chuť k jídlu, nedostatečně pijí a jejich strava bývá velmi jednotvárná. Odhaduje se, že téměř polovina z nich trpí pokročilou podvýživou,“ říká profesor Zdeněk Zadák, vedoucí Centra pro výzkum a vývoj LF UK a Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

 „Staří lidé mají problémy s chrupem a mnohé potraviny proto nejedí.  Musí také často řešit, zda strava není v rozporu s jejich předepsanými léky. Důležité jsou pro ně i finance a v neposlední řadě je třeba zmínit také osamělost a to, že jídlo pro ně není již společenskou událostí jako dříve, protože jej většinou nemají s kým sdílet,“ upozorňuje na smutnou skutečnost doc. MUDr. Iva Holmerová, ředitelka pražského Gerontologického centra.

Průzkum však také ukázal, že polovina dotázaných seniorů si je vědoma svých špatných stravovacích návyků. Přestože 81 % z nich tvrdí, že ví, že ve svém věku mají jiné výživové potřeby, nejčastěji jí prostě to, co jim chutná (27 %), nebo na co jsou léta zvyklí (23 %). Jako hlavní důvod, proč svou stravu nezmění ve zdravější, uvádí celých 45 % nedostatek financí.

Ač sami senioři souhlasí s tím, že jejich tělo má jiné nároky na složení stravy než dříve, z výzkumu je patrné, že o těchto nárocích přehled nemají. Pouhá jedna pětina dotázaných seniorů své stávající stravovací návyky změnila. Nejčastěji je k tomu přivedly zdravotní potíže.
Senioři však pořád nejsou o tom, co je pro ně správná strava, příliš dobře informovaní. Stále mají pocit, že kvantita je důležitější než kvalita,“ komentuje výsledky výzkumu profesor Zadák, který je také zakladatelem Nadace pro rozvoj v oblasti metabolismu, výživy a gerontologie. „Zajímat se o to, jakou stravu by měli ve svém věku jíst, se začnou až ve chvíli, kdy jim ji doporučí změnit lékař kvůli jejich zdravotnímu stavu,“ doplňuje ho docentka Iva Holmerová.

V současné době tvoří 18,3 % obyvatel České republiky osoby starší 65 let, 4 % z nich jsou starší 80 let. Zejména toto procento se bude v příštích desetiletích významně zvyšovat až na vcelku neuvěřitelných 10 % lidí starších 80 let v roce 2060. Proto je nutno se tímto tématem začít vážně zabývat. Podvýživa u seniorů je mj. příčinou řady onemocnění, například se špatně hojí zranění, pooperační stavy jsou více zatěžující, mají větší sklon k proleženinám apod. Dle TZ

.www.prkonektor.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová