Medicína

Idiopatická plicní fibróza (IPF) - prúzkum


Kategorie: Aktuality Novinky ze zdravotnictví 
16.srpen 2017

IPF postihuje přibližně 3 miliony pacientů na celém světě. Jedná se o vzácné a zničující onemocnění - medián předpokládané délky života po stanovení diagnózy je přibližně 2 až 3 roky.

Nové výsledky globálního průzkumu podpořeného společností Boehringer Ingelheim poukazují na emocionální a praktické problémy pacientů s idiopatickou plicní fibrózou (IPF). Kromě omezení každodenních činností pacienti trpí také obavami, strachem, nejistotou a beznadějí.K dispozici je ale celá řada zdravotnických i nezdravotnických opatření, která jim mohou pomoci vyrovnat se s onemocněním.

 Průzkum zahrnoval 150 pacientů v 9 zemích. 61 % respondentů uvádělo obavy (39 %) nebo extrémní obavy (22 %) z akutní exacerbace IPF.Pacienti zdůrazňovali dopad fyzických omezení způsobených onemocněním, rovněž upozorňovali,  jak je důležité vědět, jak dlouho dokáží být aktivní a pokračovat v koníčcích a smířit se s onemocněním a naučit se s ním žít.

Pro pacienty je kromě dostupnosti zdravotní péče, která přispívá ke zpomalení progrese IPF po stanovení diagnózy, důležitá také emocionální podpora poskytovaná od samého začátku.

Podpora pacientů čelícím problémům spojeným s IPF překračuje rámec poskytování léků a může zahrnovat případné zajištění dodatečné kyslíkové terapie a plicní rehabilitace včetně poradenství týkající se stravy a cvičení nejvhodnějších pro konkrétní onemocnění a medikaci. Pacienti mohou problémy probrat s ošetřujícím lékařem, pomoci může i širší tým zdravotníků, jako jsou zdravotní sestry, sociální pracovníci, psychologové a fyzioterapeuti, a dále jejich rodina, přátelé a pacientská sdružení.

Pro pacienty s IPF je důležitá funkční síť zdravotnických zařízení, která jim pomůže řešit dopad onemocnění v plném rozsahu.

Tiskovou zprávu vydala Korporátní centrála v Ingelheimu, Německo za účelem poskytnutí informací o globální činnosti. http://www.lifewithipf.com

 www.amic.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová