Medicína

Přípravek OFEV® (nintedanib) pravděpodobně zlepšuje plicní funkce


Kategorie: Aktuality Novinky ze zdravotnictví 
28.červenec 2017

Společnosti Boehringer Ingelheim počátkem června 2017 oznámila výsledky nových analýz z klinických hodnocení s přípravkem OFEV® (nintedanib) v léčbě idiopatické plicní fibrózy (IPF) na konferenci American Thoracic Society (ATS) v roce 2017. Abstrakta prezentovaná na konferenci podporují již doložená data o účinnosti a bezpečnosti přípravku a poskytují další důkazy o jeho vlivu na plicní funkce pacientů s idiopatickou plicní fibrózou (IPF). IPF postihuje přibližně 3 miliony pacientů na celém světě. Jedná se o vzácné a zničující onemocnění - medián předpokládané délky života po stanovení diagnózy je přibližně 2 až 3 roky.

Při spojené analýze dat ze studií TOMORROW™ a INPULSIS® se hodnotily incidence závažných nežádoucích kardiovaskulárních příhod (MACE) u pacientů léčených přípravkem OFEV® nebo placebem.

Nadále probíhá výzkum léčby pacientů s IPF a jinými intersticiálními plicními onemocněními přípravkem. Nintedanib je zároveň sledován i jako přípravek k léčbě systémové sklerózy spojené s intersticiálním plicním onemocněním (SSc-ILD) a progredujícího fibrotizujícího intersticiálního plicního onemocnění (PF-ILD). Dokončeno je i první klinické hodnocení fáze IV po registraci přípravku OFEV® k léčbě IPF, které doplní informace o bezpečnosti a snášenlivosti nintedanibu v kombinaci s pirfenidonem. Výsledky 12týdenního, randomizovaného klinického hodnocení INJOURNEY® budou prezentovány na mezinárodním lékařském kongresu.

Příslušná abstrakta jsou k dispozici v online programu na adrese: https://cms.psav.com/ats2017/confcal. OFEV® (nintedanib) je registrovaný přípravek k léčbě vzácného plicního onemocnění, idiopatické plicní fibrózy (IPF).  Zaměřuje se na receptory růstového faktoru, které se prokazatelně podílejí na mechanismu vzniku plicní fibrózy. Má se za to, že nintedanib zabraňuje poklesu plicních funkcí na základě blokování signálních drah podílejících se na fibrotizujících procesech. Studie na zvířatech prokázaly, že antifibrogenní účinky nintedanibu nezávisí na příčině fibrotizujícího plicního onemocnění.

www.boehringer-ingelheim.com http://annualreport.boehringer-ingelheim.com.

Dle TZ

www.amic.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová