Medicína

GSK fond rozdělil téměř 1 milion korun


Kategorie: Aktuality 
20.červenec 2017

GSK fond (dříve Nadační fond GSK) vyhlásil v roce 2017 další grantové řízení, do kterého se mohly přihlásit neziskové organizace se svými projekty zaměřenými na pomoc seniorům, handicapovaným či dlouhodobě nemocným lidem a jejich rodinám. O finanční pomoc se letos ucházelo 31 organizací z celé České republiky. Grantová komise do druhého kola poslala devět z nich a ve středu 17. května jim oproti původně plánovaným 750 tisícům Kč rozdělila celkem 977 596 Kč. Mezi „vítězi“ grantového řízení se objevily například projekty zaměřené na podporu rodin s dětmi trpícími kombinovaným postižením, pomoc lidem trpícím epilepsií či některými duševními chorobami nebo vzdělávání mladých lidí v problematice HIV/AIDS.

Každý z projektů je totiž důležitý a finanční pomoc nutně potřebuje. Proto se společnost rozhodla dát finanční částku, o kterou organizace žádaly v plné výši. Místo původně zamýšlených 750 tisíc Kč bylo rozděleno téměř 1 milion Kč.

Finanční příspěvek letos získalo například Centrum pro dětský sluch Tamtam s projektem „Mé dítě má kombinované postižení, ale společně to zvládneme“ zaměřeným na podporu rodin s dětmi trpícími kombinovaným postižením. Organizace EpiStop a Společnost „E“ obdržely grant na své projekty, které pomáhají různými způsoby lidem s epilepsií. Charita Zábřeh grant využije na projekt komplexní bio-psycho-sociální podpory osobám s duševním onemocněním a jejich blízkým, zatímco organizace Klubíčko Beroun částku použije na zvýšení kvality služeb pro klienty s těžkým postižením.

Pacientská organizace Mamma HELP pro ženy trpící rakovinou prsu grant obdržela pro projekt „Říct to dětem“, jehož cílem je pomocí odborné psychologické poradny usnadnit matkám mluvit o svém onemocnění s jejich dětmi různého věku. Příspěvek získala i Oblastní charita Písek pro projekt vzdělávání zaměstnanců v oblasti poskytování bazální stimulace v rámci domácí ošetřovatelské a pečovatelské služby. Osmou oceněnou organizací je EDA s projektem, jehož cílem je pomáhat rodinám rozvíjet zrakové funkce a motoriku u dětí s handicapem a zlepšit tím kvalitu jejich vzdělávání. Posledním podpořeným projektem se stal „Netopeer“, jenž si předsevzal zvýšit počet mladých lidí, kteří mají dostatečné znalosti o HIV/AIDS a rizikovém sexuálním chování, díky nimž mohou dále informovat a vzdělávat své vrstevníky.Dle TZ

www.gskfond.cz.

www.gsk.com

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová