Medicína

XXV. výroční sjezd České kardiologické společnosti


Kategorie: Aktuality Novinky ze zdravotnictví 
22.květen 2017

Jedna z největších medicínských akcí proběhla v Brně začátkem května 2017 za účasti 3568 odborníků z ČR, Evropy a Ameriky. Zúčastnil se rovněž prezident Evropské kardiologické společnosti prof. Jeroen Bax. V 600 prezentacích zazněla mj. témata o úloze kardiologů v péči o pacienty s mozkovou cévní příhodou a v její prevenci, což zhodnotil především prof. Linhart.

Důležitým aspektem sjezdu byla diskuse o významu léku snižujícím hladinu LDL cholesterolu a dalším, který pomáhá při srdečním selhání a následné léčbě. Jejich účinky zrychlují návrat pacienta do života a zlepšují možnosti kardiologie.Svůj prostor zde měly také zdravotní sestry a technický personál. Prezentovala se také sekce Kardio35 a nezisková organizace Africké srdce, která se s pomocí ČKS účastní misí do afrických zemí.

Za posledních 25 let o desítky procent ubylo infarktů i náhlých cévních mozkových příhod. Česká republika je na prvním místě v záchytu intervenčně léčených infarktů, má hustou a propracovanou síť kardiovaskulárních center. Zároveň je stále co zlepšovat, třeba v edukaci a informovanosti pacientů.

„Vývoj léčby infarktu prodělal za 25 let neuvěřitelné proměny. Vše je precizně a efektivně zorganizováno, léčba tak intenzívní, že si pacient ani moc neuvědomuje, co se s ním děje a jak vážný stav překonává. U běžného, nekomplikovaného infarktu odchází maximálně po pěti dnech hospitalizace do domácího léčení. Má stanovenou sekundární prevenci, tedy další postup léčby a farmakoterapii přímo na tělo. Jeho prognóza je výrazně lepší. Když se dostane přímo do kardiovaskulárního centra, mortalita se pohybuje kolem 4 %,“ vysvětluje prof. MUDr. Aleš Linhart, DrSc., přednosta II. interní kliniky kardiologie a angiologie 1. LF UK a VFN v Praze. Také návrat do běžného života a jeho kvalita jsou uspokojivé, téměř bez omezení, zatímco pacienti před lety odcházeli automaticky do plného invalidního důchodu.

V ČR je dokonale propracovaná síť celkem 22 kardiovaskulárních center, která zajišťují rychlý a účinný terapeutický zákrok u pacientů s infarktem. I proto je česká kardiologie v Evropě na prvním místě v záchytu a léčbě akutních infarktů. Trochu s nadsázkou řečeno, je Česká republika nejlepším místem, kde dostat infarkt. ČR a Holandsko jsou pro Evropu vzory, jak by se měl infarkt myokardu skutečně léčit, včetně následné sekundární prevence a lázeňské péče.

Paradoxem zůstává, že ČR ale stále patří ke státům, kde jsou kardiovaskulární onemocnění jednou z hlavních příčin úmrtí, každoročně přibývá kolem 14 000 nových pacientů s infarktem a podle posledních dat Evropské kardiologické společnosti je ČR v úmrtnosti na nemoci srdce a cév na pátém místě od konce v rámci zemí EU.

Kromě srdečních selhání způsobuje velkou zátěž cukrovka či vysoký krevní tlak. Je jen málo zemí, kde je víc hypertoniků, než v ČR. „Největším úskalím populace i kardiologů je hypertoniky najít, diagnostikovat, správně léčit a vysvětlit jim, že je třeba dodržovat režimová opatření, zdůraznil prof. MUDr. Miloš Táborský, CSc., předseda České kardiologické společnosti a přednosta I. interní a kardiologické kliniky FN v Olomouci. Pro diabetiky je dobrou zprávou, že existují data, která ukazují, jak moderně léčený diabetes dokáže snížit rizika infarktu a ischemické choroby srdeční (o 10 až 15 %). Zdá se, že léky nové generace výrazně ovlivní prognózu pacientů. Jedině však spoluprací napříč obory se dá dosáhnout zásadního efektu pří výzkumu a léčbě.

Ačkoliv se všeobecně přijímá, že prevence chorob je na prvním místě, populace často nemá vůbec povědomí, že trpí nějakou z kardiovaskulárních nemocí, nezná její příznaky ani projevy. Nedaří se změnit životní styl, omezit kouření, přitom zákaz kouření v některých zemích Evropy vedl ke snížení výskytu infarktu myokardu až o 20–25 %. V Česku proto v roce 2013 vznikla aktualizovaná verze národního kardiovaskulárního programu, v níž se specialisté napříč odbornostmi (kardiologové, internisté, farmakologové, neurologové a další) snaží současný stav zvrátit. „Nestrašíme, doporučujeme.““ dodává prof. MUDr. Jiří Vítovec, CSc. z I. interní a kardioangiologické kliniky LF MU a FN u sv. Anny v Brně.

 

Dle TZ

www.amic.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová