Medicína

Člověk v náhradách aneb technika slouží medicíně


Kategorie: Aktuality 
18.květen 2017

Až do 4. března 2018 lze v prostorách Národního technického muzea v Praze shlédnout unikátní výstavu, která seznamuje návštěvníky s historií i se současností protetiky, ukazuje možnosti, perspektivy i meze náhrad lidského těla a jeho funkcí. Výstava rovněž představuje dialyzační techniku od jejích počátků až do současnosti.

Ve dvanácti sekcích a stovkách exponátů je zde prezentováno celé spektrum funkčních i estetických náhrad lidského těla od protéz končetin, zubních, cévních či prsních implantátů přes nervovou stimulaci či kompenzaci hlasu, sluchu a zraku, až po náhrady funkce srdce, plic, slinivky, jater a ledvin.

Návštěvníci mohou shlédnout mimo jiné Alwallovu umělou ledvinu, která zachraňovala životy prvním dialyzovaným pacientům v Praze padesátých let i takřka kompletní řadu hemodialyzačních přístrojů Fresenius včetně toho nejmodernějšího, jehož pokročilá technologie dovoluje napodobit očišťovací funkci ledvin téměř jako u živého orgánu i model se speciálním softwarem, sloužící některým českým pacientům jako umělá ledvina i u nich doma. Vystaven je rovněž současný eliminační přístroj – např. model Prometheus, který umí nahradit také funkci jater a překlenout tak čekání pacienta na transplantaci. 

„Jsem velice rád, že jsme mohli poskytnout organizátorům výstavy hemodialyzační přístroje, které mají možnost běžně vidět pouze pacienti s chronickým selháním ledvin v dialyzačních střediscích. Na návštěvníky výstavy čeká i jedno překvapení, a to plně funkční přístroj, u něhož na vlastní oči uvidí, jak taková umělá ledvina vypadá v praxi,“ upozornil, ředitel společnosti Fresenius Medical Care, která na výstavu zapůjčila celkem pět exponátů dialyzační techniky. Vystavené dialyzační přístroje mapují pokroky v oblasti dialyzačních technologií i dalších zdravotnických oborů, jak zdůraznil rektor Univerzity Karlovy v Praze při jejím zahájení.

Výstava je pro veřejnost otevřena stejně jako celé Národní technické muzeum denně kromě pondělí, a to ve všední dny od 9 do 17.30 hodin a o víkendech a svátcích od 10 do 18 hodin. Pro návštěvníky výstavy se chystají také komentované prohlídky s odborníky. Dle TZ.

www.flashhealth.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová