Medicína

Světový den hypertenze – 14. květen


Kategorie: Aktuality 
13.květen 2017


VZP zaznamenala za poslední tři roky prudký nárůst pacientů s vysokým tlakem. Zatímco v roce 2014 lékaři vykázali tuto diagnózu u 856 tisíc klientů, loni jich bylo už 1 milion 118 tisíc. To je skoro o třetinu více. Vysokému tlaku přitom lidé mohou do velké míry předcházet zdravým životním stylem. VZP na to upozorňuje při příležitosti Světového dne hypertenze, který připadá na neděli 14. května. Svým klientům pak nabízí řadu benefitů, které je mají ve zdravém životním stylu podpořit.

Za léčbu vysokého krevního tlaku vydala loni nejsilnější tuzemská zdravotní pojišťovna 2,8 miliardy korun. Jde ovšem jen o náklady na tuto konkrétní diagnózu, v nichž nejsou započteny výdaje na léčbu nemocí, které hypertenze může dále způsobovat. Neléčený vysoký krevní tlak je v přímé souvislosti například s vývojem aterosklerózy, cévních mozkových příhod, ischemické choroby srdeční a dalších. Cévní mozkové příhody stojí VZP ročně další zhruba 2 miliardy, ke stejné částce se blíží i náklady na péči o pacienty s infarkty atd.

Rizikové faktory pro vznik vysokého krevního tlaku můžeme rozdělit na ty, které nelze ovlivnit (věk, pohlaví, dědičnost, některá jiná onemocnění), a na ty, které je v našich silách korigovat (obezita, kouření, alkohol, nadměrné solení, stres). Klientům, kteří se chtějí hypertenze vyvarovat, nabízí VZP příspěvky na prevenci, jako je například snižování hmotnosti, pohyb či odvykání kouření. Získat je může každý, kdo splní stanovené podmínky.

TZ: Mgr. Oldřich Tichý, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí

www.vzp.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová