Zajímavosti

MaRS 2017 pokořil návštěvnostní rekord


Kategorie: Zajímavosti Aktuality 
11.březen 2017

Maraton MaRS je mezinárodní sportovní akce, při níž se lidé pod odborným dohledem střídají v kruhovém tréninku nebo skupinových cvičeních, které jsou vhodné pro pacienty s roztroušenou sklerózou. Do maratonu se zapojují také hendikepovaní lidé na vozíkách a imobilní pacienti cvičením z domova.

 MaRS má za úkol upozornit nejenom na samotnou nemoc, ale především na to, že pohyb pacientům s RS prospívá. V tomto roce se maraton soustředil také na psychickou stránku nemoci. Ve vybraných městech byl k dispozici psychoterapeut, který lidem s RS představil možnosti kognitivního tréninku a relaxace. Najít v sobě dostatek energie a chuti do aktivního života je pro pacienty s RS obzvlášť těžké zejména při každém vzplanutí nemoci. Tomu lze předcházet kombinací zdravého životního stylu, pravidelného pohybu, a především včas nasazené moderní biologické léčby.

Dle TZ z 9. 3. organizátoři cvičebního Maratonu s roztroušenou sklerózou (MaRS2017), který se konal letos pošesté, vybrali celkem 252 353 korun. Cvičením přišlo podpořit pacienty s roztroušenou sklerózou téměř 3 300 lidí z celkem 26 měst z tuzemska i zahraničí. Zapojená města se postupně měnila v metropole sportu po 24 hodin.

Maraton se každým rokem rozrůstá o nové regiony. Hlásí se noví lidé, další pacienti, kteří chtějí organizovat cvičení ve svém městě nebo pomáhat -  u nás i v zahraničí. Nejenže se letos aktivně zapojilo nejvíce účastníků ze všech ročníků MaRSu, stovky dalších se přišly podívat nebo fandit.

Je to právě myšlenka vzájemné soudržnosti, a to, že nikdo z lidí s ereskou není ve svém boji sám. Lidé s roztroušenou sklerózou se přestávají pohybu bát a zařazují rehabilitaci a sport do svého běžného života. Peníze z dobrovolného vstupného a darů poputují i tentokrát na podporu cvičebních aktivit pacientů a na nákup rehabilitačních pomůcek.

MaRSu se letos kromě Prahy zúčastnilo také Brno, Olomouc, České Budějovice, Hradec Králové, Jihlava, Karlovy Vary, Kouřim, Kyjov, Liberec, Most, Nový Bor, Ostrava/Klimkovice, Plzeň, Poděbrady, Teplice, Uherské Hradiště, Ústí nad Orlicí/Letohrad, Velké Losiny, Žďár nad Sázavou, Žireč u Dvora Králové n. L. Ze zahraničí budou cvičit týmy ze Slovenska, Švýcarska, Turecka, Francie a Polska.Jednotlivá města si status sportovní metropole předávala přes telefon nebo internet, telefonická štafeta postupně oběhla všechna cvičící města. Loni se do 5. ročníku MaRSu zapojilo téměř dva tisíce lidí z 23 měst, podařilo se vybrat přes 268 445 korun. http://www.maratonmars.cz/.

www.rskompas.cz.

www.nfimpuls.cz .

www.mhw.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová