Medicína

Umění prevence – 1. ročník VNF


Kategorie: Aktuality 
16.únor 2017

Zdravotnická skupina EUC má po celé ČR devět mamografických center. Celkem v nich poskytuje péči čtvrt milionu pacientek. Důležitost prevence si EUC připomněla v prvním ročníku série výstav Vaše nejcennější foto (VNF). Její obrazy jsou umělecky pojaté mamografické snímky žen, z nichž některé si prošly zkušeností s rakovinou.

EUC sérii vernisáží zahájila v srpnu v Praze, poté výstava putovala na 10 míst po celé České republice. Některé proběhly v zařízeních EUC, kde obrazy zdobí stěny veřejnosti přístupných prostor dosud. Obrazy VNF prezentovala iQLANDIA v Liberci, Vědecká knihovna Akademie věd a Krajský úřad v Ústí nad Labem. Obrazy mohli shlédnout také účastníci dvou pražských odborných zdravotnických konferencí.

“Myšlenka spojit osvětu v prevenci rakoviny prsu s uměním je bezesporu originální. A z našich poznatků mohu říci, že i velmi působivá. Proto jsem ráda, že naše edukátorky dostaly příležitost oslovit publikum při vernisážích. Samy jsme vyléčené pacientky, proto na nás samotné tyto jedinečné „fotografie“ s osobním dramatickým příběhem působily velmi emotivně. A myslím, že pak i naše osvěta padla u publika na úrodnější půdu, naše informace v této atmosféře vyznívaly možná i naléhavěji,“ říká Mgr. Jana Drexlerová, ředitelka sítě Mamma HELP center.

V roce 2017 EUC obrazy vystaví ve svých dalších mamocentrech (Kladno, Bílina) a na školách. Mezi významné zaměstnavatele, které výstavu převezmou a podpoří tak prevenci zdraví svých zaměstnankyň, patří Škoda Auto. Uspořádá výstavu VNF a také svým zaměstnankyním umožní v rámci pracovní doby dojít na mamoscreening.

„Výstava zaujala média a podpořily ji respektované instituce. Chceme docílit minimálně osmdesáti procentní vyšetřenosti i záchytu v mamoscreeningu, pro jeho popularizaci budeme pokračovat v prezentaci obrazů Vaše nejcennější foto a přizveme k tvorbě obrazů umělce. Černobílý snímek může inspirovat a změnit se v umělecké dílo, obava z vyšetření se může změnit na zájem. A to je smyslem výstavy,“ dodává Jan Hůlek, ředitel pro vnější vztahy EUC.  

EUC, je soukromá síť zdravotnických zařízení. Patří k největším nestátním poskytovatelům zejména ambulantní péče v ČR. Je poskytovatel zdravotní péče zaměstnavatelům, včetně péče prémiové. Aktivity EUC dělí do 6 sektorů: Kliniky, Nemocnice, Premium, Lékárny, Laboratoře a Videolékárna. Od roku 2011 je jejím vlastníkem Tuffieh Funds SICAV plc, regulovaný maltským finančním regulátorem v rámci jednotné legislativy EU. Dle TZ.

www.euc.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová