Rakovina

Světový den proti rakovině – 4. únor


Kategorie: Aktuality Rakovina 
30.leden 2017

Světový den proti rakovině je iniciativa UICC (Světová unie proti rakovině), v rámci které se mohou její členové, partneři, sponzoři a celý svět sjednotit v boji proti globální epidemii rakoviny, která má na kontě 8,2 mil. úmrtí ročně ve světě, z čehož 4 mil. umírají předčasně (ve věku 30 až 69 let). 

Právě probíhající kampaň „Můžeme. Mohu.“ si klade za cíl zmobilizovat každého jedince k vyvinutí alespoň malého úsilí, které vede k velkým vítězstvím na poli boje proti rakovině.  UICC se snaží upozornit na skutečnost, že prevence miliónů zbytečných úmrtí ve světě není mimo naše vědecké či finanční možnosti. Dosažení tohoto cíle však vyžaduje spolupráci na individuálních i kolektivních úrovních. Více než třetině druhů nádorů lze předcházet dodržováním zásad zdravého životního stylu: odvykáním kouření, snížením spotřeby červeného masa, pravidelným pohybem a omezením spotřeby alkoholu.

Příspěvkem Ligy proti rakovině Praha ke kampani je pořádání Sympozia pro laickou i odbornou veřejnost. Tématem letošního již desátého sympozia bude rakovina hlavy a krku, a to od prevence, přes diagnostiku až po možnosti terapie.  Předsedkyně Ligy onkoložka MUDr. Michaela Fridrichová objasňuje důvod zvolení tohoto druhu nádorového onemocnění jako hlavního celoročního tématu preventivní kampaně:

„Zacílení letošních osvětových aktivit Ligy na nádory hlavy a krku nespočívá tentokrát v četnosti tohoto onemocnění v populaci, ale ve značných možnostech prevence před ním. Stačí, když uvedu, že u 75 % pacientů, u nichž jsou nádory hlavy a krku diagnostikovány, je zřejmá souvislost s kouřením a nadměrnou konzumací alkoholu.“

Sympozium pořádá LPR Praha ve spolupráci s Českou lékařskou společností J.E.P. 1. února 2017 od 10  h  v Lékařském domě, Sokolská 31, Praha 2. Tématu se přednášející budou věnovat v celé jeho komplexnosti, od včasného záchytu praktickými lékaři či stomatology, příznakům, možnostmi terapie, výživě pacientů až po odbornou psychologickou podporu.

Mezi nádory hlavy a krku v oblasti ORL patří nádory horního dýchacího traktu, polykacích cest, slinných žláz, dále nádory vyrůstající z kůže, cév, nervů a dalších tkání v této oblasti. Ročně je v ČR nově diagnostikováno na 2000 nových pacientů s touto diagnózou, z toho muži jsou postižení 3krát častěji než ženy.

Hlavní příčiny onemocnění – kouření (včetně žvýkání a šňupání tabáku), nadměrné požívání alkoholu, infekce papilomavirem HPV 16, špatná ústní hygiena. 

Hlavní akce Ligy proti rakovině Praha v roce 2017:

1. února: Sympozium pro laiky a lékaře ve spolupráci s ČLS JEP u příležitosti Světového dne proti rakovině
23. března: Výroční schůze Ligy proti rakovině Praha
10. května:  Český den proti rakovině – 21. ročník veřejné sbírky (tisková konference)
květen – říjen: 14 turnusů čtrnáctidenních rekondičních pobytů pro onkologické              pacienty v Nemocnici Na Pleši, v sanatoriu Schönbach v Meziboří a ve Slatinných lázních Toušeň
31. května:  Mezinárodní den nekouření
červen:  Děkovný koncert k Českému dni proti rakovině,
září – říjen: 10. ročník putovní výstavy o nádorové prevenci „Každý svého zdraví strůjcem“
říjen: Sněm kolektivních členů Ligy proti rakovině Praha
prosinec: Vánoční koncert v Karolinu s vyhlášením držitele Ceny Ligy proti rakovině Praha za mimořádnou onkologickou publikaci  v roce 2016 a udělením Novinářské ceny a Ceny pro nejlepší  členskou organizaci

Další aktivity v průběhu roku: účast a prezentace Ligy na Dnech zdraví v různých částech Prahy, NGO Market, účast na odborných konferencích, semináře v ZŠ a SŠ apod. Dle TZ.

 Přihlášky na Sympozium: tel.: 224 919 732, birkova@lpr.cz

 

www.lpr.cz

www.arcadia.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová