Cukrovka

LADA - diabetes typu 1,5


Kategorie: Cukrovka Aktuality 
10.leden 2017

Oficiální pojmenování pro diabetes 1,5. typu je LADA, z anglického „late-onset autoimmune diabetes of adults“ – pozdní autoimunitní diabetes dospělých. Je správnou diagnózou zhruba u 10 % lidí léčených pro cukrovku 2. typu.

Diabetes 1. typu začíná v dětství. Je to autoimunitní choroba – tělo samo zničí buňky ve slinivce, které produkovaly inzulin. Ten pak chybí a musí být uměle dodáván. Cukrovka 2. typu se obvykle objeví až v dospělosti (stařecká cukrovka). Podstatou je snížená citlivost tkání na inzulin, který se však v těle vytváří. Léčebně tedy (alespoň zpočátku) stačí zvýšit jeho produkci nebo citlivost tkání, případně zvýšit vylučování glukózy. K léčbě se využívají tzv. perorální antidiabetika. LADA se objevuje rovněž v dospělosti, ale u mladších jedinců . Vzniká zničením buněk tvořících inzulin vlastním imunitním systémem, stejně jako u cukrovky 1. typu.

Pozdní autoimunitní diabetes dospělých (LADA) nejspíš nebude vzácné onemocnění, je však poměrně nově objevené a málo probádané. Proto se na něj často zapomíná. Jakmile se u dospělého člověka objeví zvýšená glykémie, je tendence považovat jej za diabetika 2. typu. Podle toho také začne být léčen, nejčastěji některým typem perorálních antidiabetik. Ta ale nemohou jedinci s LADA dlouhodobě stačit. Diagnózu potvrdí nález v krvi, ve které jsou u osob s tímto typem cukrovky nalezeny: nižší hladina C-peptidu (části inzulinu), protilátky proti buňkám slinivky břišní, několik dalších skupin protilátek proti vlastním strukturám organismu. LADA se také někdy překvapivě vyskytuje u štíhlých a fyzicky aktivních lidí. Není to však pravidlem.

Pozdní autoimunitní diabetes dospělých se vyvíjí velmi pozvolna a dlouhodobě, proto je zprvu těžko rozpoznatelný. V počátečních stadiích dokonce příznivě reaguje na léčbu perorálními antidiabetiky a diagnóza cukrovky 2. typu se tedy jeví jako správná. Závislost na inzulinu, která u diabetika 1. typu existuje už v momentě diagnózy, se v případě LADA může vyvíjet i roky.

Zpočátku je léčba obou „dospělých diabetů“ v podstatě stejná: dieta, pohyb a pilulky. Japonská studie z roku 2008 však ukázala, že podávání inzulinu ještě v době, kdy se jej v těle určité množství vytváří, u pacientů s LADA je terapeuticky výhodnější. Ve vývoji jsou léčiva pro terapii a prevenci cukrovky 1. typu, která, pokud se ukážou jako účinná, by mohla být účinná i proti této formě cukrovky.


www.diabetesforecast.org

www.ulekare.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová