Plánované rodičovství

Počet zájemkyň o umělé oplodnění roste


Kategorie: Plánované rodičovství Aktuality 
29.listopad 2016

Podle statistik každoročně roste počet žen, které v Česku podstoupí umělé oplodnění. Zvyšuje se také věk pacientek, které s problémem neplodnosti k lékařům zavítá. Zvyšuje se také počet zahraničních pacientů.

Centra asistované reprodukce v celé ČR provedla v loňském roce zhruba 30 tisíc úkonů asistované reprodukce, tj. zákroků, jejichž výsledkem je otěhotnění a následný porod zdravého dítěte. Je to zhruba o 10 procent více, než předchozího roku. Nejedná se ale jen o klasické metody umělého oplodnění, ale také úkony, které k okamžitému těhotenství nevedou, například darování nebo zmrazení a uchování vajíček a embryí. Počet úkonů, jejichž cílem je přímo léčba neplodnosti, činil zhruba 12 tisíc cyklů za rok.

Tuzemská centra asistované reprodukce jsou často vyhledávána pacienty ze zahraničí, nejčastěji ze zemí Evropské unie. V roce 2015 byla téměř třetina všech reprodukčních cyklů v Česku provedena cizinkám (32 procent oproti 15 % v roce 2005). Českou republiku si zahraniční pacienti vybírají kvůli kvalitě poskytované péče, z finančních důvodů či legislativních omezení v jejich vlastní zemi.

O služby českých lékařů mají zájem především Britové, Němci, Rakušané a Rusové.

Jedním ze základních faktorů úspěšnosti asistované reprodukce je věk ženy, která zákrok podstupuje. V Česku sice asistovanou reprodukci nejčastěji podstoupí žena do 34 let (v roce 2012 to bylo z 50 %), ale obecně počet klientek tohoto věku meziročně klesá. Stále častěji totiž za lékaři chodí pacientky ve věku 40 let a více. Podíl pacientek v tomto věku se v celkovém počtu cyklů za posledních 5 let zvýšil z 10 na téměř 22 %. Dle TZ.

www.eckstein.cz

www.iscare.cz

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová