Nemoci a jejich příznaky

Světový den psoriázy


Kategorie: Aktuality Nemoci a jejich příznaky 
30.říjen 2016

 Psoriáza je imunitně podmíněné onemocnění, které nejčastěji postihuje pacienty různého věku. Je typická velkými červenými ložisky zbytnělé kůže. Ta se olupují, mohou svědit i bolet. Nemoc se negativně promítá do sociálního a pracovního života pacientů. „Řada lidí s psoriázou léta užívá pouze masti, které jim nepomáhají a o tom, že jsou i jiné možností terapie, vůbec netuší. Jakmile se při běžném léčebném procesu stav pacienta nezlepší alespoň o 75 %, je třeba se svým dermatologem řešit možnost přestupu na jinou léčbu,“ upozorňuje prof. MUDr. Jana Hercogová, CSc., přednostka Dermatovenerologické kliniky 2. LF UK a Nemocnice Na Bulovce. „Ve většině případů umíme pomocí celkové léčby, včetně biologické, dostat pacienta do normálního života.“

Postižení lupénkou se často cítí stigmatizováni, mají ztíženou pozici v pracovním životě i společenském styku. Psoriáza postihuje přibližně 2 % světové populace, tedy asi 125 milionů lidí. Výzkumy ukazují, že má na kvalitu života pacientů podobný dopad jako rakovina, srdeční choroby, zánětlivé postižení kloubů (artritida), diabetes 2. typu a deprese.

Pražské centrum pro léčbu psoriázy proto u příležitosti Světového dne lupénky (29. 10.) vyzývá pacienty k návštěvě ambulance, kde se mohou nechat vyšetřit a poradit. Dveře Dermatovenerologické kliniky v Praze v Nemocnici Na Bulovce se lidem otevřou v pondělí 31. 10. od 9:00 do 15:00 hodin.

Lupénkou v České republice trpí asi 250 000 lidí, přibližně 25 000 z nich má středně těžkou a těžkou formou. Odbornici odhadují, že cca 12 000 pacientů není dostatečně léčeno a mělo by se zajímat o celkovou léčbu ve specializovaných centrech. Kandidátem na biologickou léčbu jsou dospělí pacienti se středně těžkou a těžkou psoriázou. Dle TZ

www.mhw.cz

 Z TZ VZP: Více než 380 milionů vydala v loňském roce Všeobecná zdravotní pojišťovna na léčbu svých klientů s lupénkou. Bezmála čtvrt miliardy korun si přitom vyžádala tzv. biologické léčba těch nejtěžších případů. Počet pacientů, kteří jsou těmito moderními přípravky léčeni, se za poslední tři roky zvýšil o 25 % a průměrné roční náklady na každého z nich se pohybují kolem hranice 270 tisíc korun. Právě biologická léčba přitom umožňuje dostat komplikované případy dlouhodobě pod kontrolu.
www.vzp.cz




Autor: MUDr. Olga Wildová