Děti

O rybách v dětském jídelníčku


Kategorie: Aktuality Výživa a strava dětí 
25.říjen 2016

To, že jsou ryby nezbytnou součástí zdravého jídelníčku a obsahují množství tělu prospěšných látek, je všeobecně známo. Ohledně podávání ryb kojencům a malým dětem ale panuje v českém prostředí řada dohadů. Některé zdroje ryby zatracují jako původce alergií, jiné naopak vyzdvihují jejich pozitivní účinky na zdraví dětí.

Ryby jsou pro výživu i u dětí důležité pro velké množství kvalitních bílkovin, velké množství železa, zinku a minerálů. Jsou navíc hlavním zdrojem jódu v potravě i vitamínu D. Nejcennější složkou rybího masa je velký obsah omega-3 nenasycených mastných kyselin, které jsou důležité pro správný neurologický vývoj dítěte a dobrou funkci jeho imunitního systému.

Ryby ovšem, podobně jako ořechy nebo mléko, patří k jedněm z nejčastějších alergenů. Též proto se dříve konzumace rybího masa u kojenců nedoporučovala. Výzkumy však ukázaly, že preventivní vyřazení alergenu nemá žádný význam a riziko vzniku alergie se pozdějším podáním ryby nesníží. To, zda bude dítě na ryby alergické neovlivní ani podání rybího masa v pozdějším věku dítěte. V každém případě by první kontakt kojence s rybou měl být velmi opatrný.

Přestože se prokázalo, že jsou ryby vhodné i pro kojence, existují určité druhy rybího masa, kterým je dle odborníků lepší se při skladbě dětského jídelníčku vyhnout. Některé skupiny ryb obsahují vyšší množství methylrtuti, jež může být ve velkém množství pro lidský organismus toxická. Nejvíce methylrtuti obsahují velké dravé ryby, jako je štika, candát nebo bolen, z mořských ryb pak maso ze žraloka, mečouna či velkých tresek. Ideální ryby pro kojence jsou treska, sleď, losos, kapr nebo pstruh.

Rybu lze zařadit do jídelníčku dítěte, jak se začne s příkrmy. U plně kojených prospívajících dětí se příkrmy začínají podávat po ukončeném šestém měsíci věku. Kojenec však může přijímat nemléčnou stravu už od 4. měsíce. Doporučuje se začínat s klasickým zeleninovým příkrmem. Poté, co si na něj dítě zvykne, lze přidat i kousek rozemleté ryby. Zpočátku postačí asi 10 gramů masa, postupně pak je možno porci navýšit až na 35 gramů. Kojencům se doporučují dvě porce rybího masa týdně, které lze střídat s masem hovězím nebo kuřecím. Starší děti mohou ryby konzumovat častěji.

Při podávání ryb je vždy nutno je důkladně tepelně upravit, např. pečením. Ryba se musí důkladně rozmělnit a zbavit všech kostí. U starších dětí je pak důležitý vzhled ryby, její vůně i náročnost konzumace. Vhodné jsou proto ryby s minimálním množstvím kostí. Dle TZ

www.nordsee.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová