Výživa

Obsahují doplňky stravy skutečně to, co slibují?


Kategorie: Výživa Aktuality 
07.říjen 2016

Počet nejrůznějších doplňků stravy na českém trhu stále roste, jejich kvalita se ovšem různí. Ačkoliv se prodávají v lékárnách, zdaleka nejsou pod takovým drobnohledem jako volně prodejné léky. Není proto výjimkou, že údaje na obalu neodpovídají skutečnému složení výrobku. Rozpoznat kvalitní a skutečně účinný produkt tak není pro zákazníky jednoduchý úkol. Nově jim s tím může pomoci test autenticity. Ten stvrzuje, že výrobek, který dostává do ruky koncový zákazník, je svým složením shodný s tím, který výrobce poskytuje kontrolním institucím.

Jednou z nezávislých kontrol, které mají výrobci k dispozici, je například norský test OmegaVeritas. Jako první kontroluje autenticitu zdroje použitých surovin v produktu a také to, zda je ten samý a stejně kvalitní výrobek posílán spotřebiteli.

Potravinové doplňky se často tváří jako volně prodejné léky a slibují nemožné. Na rozdíl od léků u nich ale tvrzení na obalu zpravidla nikdo nekontroluje ani neověřuje. Volně prodejné léky podléhají kontrole Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) a před vstupem na trh musí projít přísným registračním procesem. Během něj se hodnotí jakost, bezpečnost a účinnost přípravku. Bezpečnost je navíc pravidelně sledována i během přítomnosti výrobku na trhu, a to jak ze strany SÚKL, tak držitelem rozhodnutí o registraci (výrobcem či dodavatelem).

K doplňkům stravy naproti tomu stát přistupuje jako k zvláštní skupině potravin. Podléhají tak kontrole zdravotní nezávadnosti před uvedením na trh. To znamená, že dlouhodobé užívání přípravku nesmí vést k poškození zdraví. Výrobce je povinen nahlásit ministerstvu zemědělství základní údaje o produktu, další testy nezávadnosti již iniciovat nemusí. Kontrolu prodávaných výrobků pak provádí Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), děje se tak ale pouze nárazově a v omezené skupině produktů. Dle TZ.

www.bisonrose.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová