Deprese

Jak překonat podzimní depresi


Kategorie: Aktuality Deprese 
16.září 2016

Nedostatkem světla, ale i špatného počasí se mnoho lidí začne během podzimních měsíců cítit bez energie, padá na ně únava a neochota k různým aktivitám. Stavy se objevují začátkem podzimu a někdy dokonce přetrvávají celou zimu. Lze hovořit o „podzimní depresi“, odborně nazvanou sezónní afektivní poruchou (SAD). Každý rok s ní bojují statisíce lidí po celém světě. Pokud se tyto úzkostlivé pocity drží dlouhodobě, určitě vyžadují pomoc odborníka. Stále však zůstává mnoho rad a doporučení, jak těmto stavům předcházet nebo zmírnit jejich dopad. Uvedeme některé z nich.

Především dobrý spánek je základem každého dne, především proto, aby se jedinec během dne cítil svěží a plný energie. Každý by měl spát optimálně 8 hodin denně a na podzim tuto normu zvláště dodržovat. Někteří lidé s těžšími projevy SAD by měli spát až o 2,5 hodiny denně déle, než je u nich běžné.

V podzimních měsících je méně denního světla, proto je nutno jej nahradit světlem umělým, které může nahradit chybějící energii slunečních paprsků. Lze si například dopřát silné světlo ze 100 W žárovky v teplé bílé barvě a svítit až několikrát denně po dobu dvaceti minut. Kromě svícení lze také vyzkoušet léčebnou metodu (fototerapii), která je vědecky uznávaná a založená na stejném principu.

Na podzim by člověk neměl být sám. Je dobré ozvat se novým i starým přátelům a společně vyrazit za zábavou či kulturou, na dobrou večeři nebo kávu. I když se vlivem sezónní afektivní poruchy často vytrácí chuť k sociálním kontaktům a komunikaci, je dobré tuto nechuť překonat. Pokud je člověk opravdu sám, je mnoho dobrovolnických činností, které mohou přivést nové přátele, ale i další smysl bytí.

Není snad nikdo, kdo by nepoznal uvolňující masážní dotyky z rukou profesionála. Je i vědecky prokázáno, že dotyková terapie pomáhá mnoha lidem překonat depresi a úzkost, jelikož snižuje stresový hormon kortizol a naopak zvyšuje hladinu hormonu oxytocinu, který přináší pocit uspokojení, lásky i důvěry. Hraje v životě člověka nezbytnou úlohu. Odpočinek a nová energie se takto dá rovněž získat pomocí akupunktury, akupresury a uvedenými masážemi.

K překonání pochmurné nálady je také dobré se na něco těšit. Podle psychologů je totiž účinným bojem proti SAD plánování čehokoliv. Není nic jednoduššího, než začít plánovat již v podzimních dnech například jarní nebo letní dovolenou. V podzimním období se koná také mnoho kulturních, vzdělávacích nebo sportovních událostí, které mohou také výborně potěšit.

Ne vždy se podzimní počasí nese v duchu barevného, teplého a sluncem zalitého dne. Dešťové přeháňky, dobrou náladu nejspíš nepřinesou, ale pokud se použije vhodný oděv a dobrá obuv, ani špatné počasí nemusí odradit od zdravé vycházky. V přírodě lze zklidnit mysl za každého počasí.

V podzimním a  zimním období může již uvedený nedostatek slunečního záření také způsobit úbytek serotoninu v organismu (biologicky aktivní látka), který má velký vliv na změny nálad, deprese, agresivitu i sexualitu. Pokud v těle není jeho dostatečné množství, může se rovněž pociťovat zvýšená chuť k jídlu. Nadměrnou konzumací lze velmi rychle přibrat na váze. Někteří jedinci s rozvinutou formou SAD jsou dokonce schopni v tomto období přibrat na váze až 20 kilogramů! Proto je nutno i na podzim pokračovat ve vyváženém jídelníčku, zařadit více bílkovin z masa a mléčných výrobků, listovou zeleninu a také potraviny s vysokým obsahem vlákniny, antioxidantů apod. Výbornou volbou jsou i fíky, jablka a hrušky. Součástí jídelníčku by se měly stát též potraviny s vysokým obsahem omega 3 mastných kyselin, jejichž požíváním lze až o polovinu snížit pocity úzkosti, deprese, smutku, sebevražedné myšlenky a snížený sexuální apetit. Jsou hojně obsaženy ve vlašských ořechách, lněných semínkách a tučných rybách jako jsou losos a tuňák.

Fyzická aktivita a pohyb jsou další nezbytnou součástí zdravého životního stylu, proto by se neměly vynechávat ani v tomto období. Sportu by se každý dle svých možností měl věnovat pravidelně (1 – 2 x týdně), tak, aby měl sám ze sebe dobrý pocit.  Lze cvičit i doma!

Také poslechem dobré hudby se v mozku mění chemické reakce, které mohou ovlivnit náladu k dobrému.

Je známo, že v podzimním a zimním období se rozpadá nejvíce partnerských vztahů. Příčinou bývá zhoršení komunikace mezi partnery provázená náladovostí, depresemi, apatií i snížením sexuálního apetitu. Podle odborníků by se proto nemělo na důležitost intimní blízkosti zapomínat.

Závěrem – je dobré si uvědomit, že i podzim může přinášet i mnoho radostí, které můžeme dobře prožít v dobré náladě a v radosti ze života.

Dle TZ www.cook-comm.com

 

Autor: MUDr. Olga Wildová