Medicína

Antivirotika patří mezi nejnákladnější léky


Kategorie: Aktuality 
16.srpen 2016

Mezi pět nejdražších léků podle rozsáhlých a podrobných propočtů Medicaid patří tři specifické přípravky ze skupiny antivirotik: proti hepatitidě C: sofosbuvir ( Sovaldi) a kombinovaný ledipasvir-sofosbuvir ( Harvoni); proti HIV kombinovaný přípravek tenofovir disoproxil-emtricitabin (Truvada). Specifické léky představují plných 34 %  z 50 nejdražších léků, a 6 % léků, předepisovaných ambulantním pacientům.

Avšak náklady na farmaka se odvíjejí i od četnosti preskripce a zde se zastoupení skupin i pořadí odlišuje.V čele jsou přípravky behaviorální léčby –lisdexamfetamin dimesylát a hydrokodon-acetaminofen.

Kromě uvedených údajů se podílí na vysokých nákladech i skupina 17 léků, které splňují obě kritéria. Sedm z nich jsou antivirotika; dále se zařazuje aripiprazol jako antidepresívum, vhodný i pro bipolární poruchu a schizofrenii.

V souboru 50 nejdražších léčiv patří 75 % z nich do pěti základních skupin:

-          20 % tvoří antivirotika;

-          16 % jsou zastoupeny léky pro astmatiky;

-          14 % - léky ordinované při ADHD;

-          12 % - antipsychotika a antimanicky účinkující léky;

-          10 % - antidiabetika.

Pokud se opomine ekonomická stránka terapie jsou při odebírání anamnézy nutné dotazy i v názvech užívaných  přípravků, protože lze totiž očekávat  jejich interakce v anesteziologii a v intenzivní medicíně. Pacienti znají a předkládají především jejich firemní názvy.

 

SHAW, G: Antivirals among Medicaid´s most costly drugs.

www.pharmacypracticenews.com/articleID=37253 13 / 8 / 2016

 

Z referátového výběru doc. MUDr. Jarmily Drábkové, CSc.

Autor: MUDr. Olga Wildová