Medicína

Polovina Evropanů žije ve stresu.


Kategorie: Aktuality 
28.červenec 2016

Téměř polovina lidí v Evropě žije pod permanentním tlakem. Vyplývá to z letošního výzkumu společnosti Euromonitor. Na druhou stranu jsou ale lidé stále více ochotni investovat do svého duševního zdraví. VZP registruje nárůst výdajů za služby specialistů v ambulancích klinické psychologie, Národní ústav duševního zdraví zase vyšší počet přiznaných invalidních důchodů pro duševně nemocné. Zájem je ale i o služby osobních koučů. Oblibě se těší také jóga, meditace i nejrůznější mobilní aplikace. 

Spotřebitelé v roce 2016 již nehromadí majetek a zboží. Místo na vlastnictví se totiž zaměřují na zážitky a duševní pohodu, více se také zajímají o účel svého jednání. Ukázal to výzkum společnosti Euromonitor, který se trendům ve spotřebitelství věnuje. Dle získaných údajů se 42 % Evropanů cítí pod neustálým tlakem, roli hraje také pocit nejistoty a množství nečekaných politických událostí.  66 % z dotázaných se proto snaží hledat stále nové způsoby, jak si život zjednodušit. Lidé zároveň neváhají investovat do péče o své duševní zdraví.

Celosvětový trend potvrzují i tuzemské statistiky. Každoroční nárůst nákladů zaznamenává také největší česká pojišťovna VZP. V loňském roce například registrovala přes 60 tisíc klientů, kteří využili služeb specialistů v ambulancích klinické psychologie. Za více než 400 tisíc kontaktů při tom zaplatila přes 300 milionů korun.VZP navíc v loňském roce zařadila pilíř duševního zdraví mezi preventivní aktivity. Zvýšený zájem o své služby však zaznamenávají také soukromí koučové.

V Česku také stoupá počet lidí, kteří jsou duševní nemocí trvale indisponováni. Dle údajů Národního ústavu duševního zdraví například výrazně stoupá počet žadatelů o invalidní důchod. Některou z duševních nemocí trpí každý pátý nový žadatel. Roste také počet přiznaných příspěvků na péči, kde je duševní onemocnění v současnosti třetí nejčastější příčinou jeho přiznání.  Odborníci navíc očekávají, že význam duševních onemocnění bude stále stoupat.

Celosvětové oblibě se těší také jóga a nejrůznější metody meditace. Server Yogapoint například v České republice registruje 683 jógových studií nebo míst, kde se jóga cvičí. Mění se také jejich klientela. V počátcích se jóga týkala převážně mladých žen. Poslední dobou se na lekcích a víkendech objevují i muži a čím dál více i starší lidé a senioři.Oblíbená je také jóga pro děti. Lidé se dnes zajímají nejen o samotné cvičení, ale i o filozofii jógy, meditaci a dechová cvičení.

 Na zvýšený zájem o psychické zdraví reagují také obchodníci a vývojáři. V seznamu pěti nejprodávanějších knih roku 2015 společnosti Amazon například figurují hned tři tituly věnující se seberozvoji.  Oblibě se těší také antistresové omalovánky pro dospělé, které jsou k nalezení v nabídce většiny českých knihkupectví. Bohatý výběr mají také zastánci moderních technologií. K dispozici je nespočet meditačních aplikací i programů usnadňující zdravý životní styl či cvičení. Mezi nejoblíbenější aplikace v zahraničí patří Daily Yoga či Yoga Academy. V české soutěži Aplikace roku 2016 pak uspěla například stránka Fit recepty nebo Pomáhej pohybem.

Dle TZ www.lesensky.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová