Cestování

Nepodceňujte zdravotní rizika dovolené


Kategorie: Aktuality Cestování 
15.červen 2016

Blíží se období letních dovolených. Podle odhadů Světové organizace cestovního ruchu (UNWTO) dosáhne počet cestovatelů v letošním roce téměř 1,2 miliardy. Na významu proto nabývá stále více i obor cestovní medicíny. Riziko nepříjemných zdravotních obtíží během pobytu či po návratu z dovolené lze minimalizovat pomocí cílených preventivních opatření, mezi která patří například očkování či vyvarování se rizikového chování.

Z odhadů Světové organizace cestovního ruchu (UNWTO) vyplývá, že do roku 2020 bude nadále pokračovat nárůst počtu cestovatelů, a to každoročně až o 4 %. Jejich celkové množství se bude pohybovat kolem 1,4 miliard. Se stejným trendem se počítá až do roku 2030, kdy by mělo být evidováno 1,8 miliard příjezdů. Nejvíce jich v současné době míří do evropských destinací, významně však narůstá i počet osob, cestujících do epidemiologicky rizikových oblastí tropů. Mezi oblíbené turistické destinace patří jihovýchodní a jižní Asie, Latinská Amerika a subsaharská Afrika.

Návštěva specializovaného centra cestovní medicíny pomůže nejen identifikovat rizika spojená s cílovou destinací a charakterem plánované cesty, ale především je snížit. Avšak v mnoha případech cestovatelé podceňují tato preventivní opatření, spoléhají na svůj vlastní úsudek či intuici a možnosti konzultace s odborníkem nevyužijí. Vystavují se tak případným zdravotním rizikům, která je mohou zastihnout v průběhu pobytu, ale také po jeho návratu.

Nejčastěji se turisté v tropických oblastech potýkají s cestovatelským průjem, a to až v 80 % případů. Dále se mohou vyskytovat onemocnění, jako jsou například chřipka, horečka dengue, malárie, břišní tyfus či žloutenka typu A a B. Podle dat Státního zdravotního ústavu (SZÚ) patřila mezi nejčastěji importované tropické nemoci na území ČR v roce 2015 horečka dengue, kterou se nakazilo 40 cestovatelů, a malárie s 29 nakaženými. U obou uvedených infekcí je zaznamenáván vzestupný trend v počtu diagnostikovaných případů. Velký problém představuje především malárie, neboť vzrůstá počet případů se závažným či komplikovaným průběhem vyžadujících intenzivní péči. V letošním roce byl v ČR zaznamenán i případ úmrtí na komplikace spojené s malárií. Přesto tato infekce zůstává bohužel podceňována jak ze strany cestovatelů, tak odbornou veřejností.

Specializovaná pracoviště cestovní medicíny a infekčního lékařství poskytují nejen komplexní poradenství před odjezdem, ale také diagnostiku a léčbu zdravotních obtíží spojených s cestováním. Českým centrem s největšími zkušenostmi v tomto oboru je bezesporu Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce.

Mezi nejčastější dovážené nemoci, kterým se dá předcházet očkováním, patří žloutenka typu A. Jejím virem je možné se nakazit prakticky kdekoliv, k přenosu dochází orální cestou, nebezpečí představují situace s omezeným dodržováním hygienických standardů či kontroly kvality potravin a pitné vody. Její výskyt je evidován rovněž na území Evropy, včetně České republiky. Žloutenka typu B se nejčastěji přenáší prostřednictvím nechráněného pohlavního styku, ale nakazit se jí dá všemi tělními tekutinami. Pozor by si lidé měli dát na sdílení osobních hygienických potřeb, jako jsou holicí strojky, zubní kartáčky či ručníky, i na těch může virus přežívat.

 Riziko představují i zákroky typu manikúra, pedikúra či tetování. Dle potřeb cestovatele lze očkováním zajistit dlouhodobou ochranu proti žloutence typu A či při užití kombinované vakcíny i proti žloutence typu B, vakcinace však nemusí chránit 100 % očkovaných jedinců. Očkování proti virovým hepatitidám je považováno za tzv. cestovatelský základ. Další očkování se obvykle doplňují na základě vybrané destinace a její aktuální epidemiologické situace.

Mimo specializované ordinace, kde odborník poradí se zdravotní prevencí při cestách, může s přípravou na dovolenou pomoci i webová stránka www.bezpecnadovolena.cz. Ta nabízí cestovatelům přehledným způsobem nejdůležitější informace o jednotlivých destinacích, poskytuje přehled povinných i doporučených očkování, adresy českých ambasád nebo důležitá telefonní čísla pro volání na policii, hasiče a zdravotní záchrannou službu pro všechny země světa. Součástí webu jsou i rady a tipy, na co před cestou nezapomenout a čeho se vyvarovat. Více informací naleznete také na www.zloutenky.cz. Dle TZ.

www.amic.cz

www.gsk.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová