Medicína

Interaktivní konference praktiků v Praze


Kategorie: Aktuality 
25.duben 2016

Dle TZ:  Společnost všeobecného lékařství (SVL) ČLS JEP pořádala ve dnech 22. 23. a  24. dubna 2016v Praze ve Slovanském domě Interaktivní konferenci o současné situaci v  medicíně, která se dotýká lékařů i celé společnosti.  Předseda SVL doc. MUDr. Svatopluk Býma, CSc.,  uvítal na třídenní konferenci experty z psychiatrie, hepatologie, kardiologie, onkologie, chirurgie, dermatologie a další.

Účelem setkání bylo projednat novinky v oboru i dopady organizačních změn, které se lékařů v terénu úzce dotýkají, jako je např. elektronizace zdravotnictví, Podle dosud platného zákona o léčivech musí totiž od 1. 1. 2018 využívat e-recepty všichni lékaři a tedy i všechny lékárny. V současnosti však elektronické recepty píše pouze 6 % lékařů a vydává je přibližně polovina lékáren. E-recepty navíc dostaly stigma při nedávném výpadku, kdy je nemohli využít ani ti, co si na ně už zvykli.

 „Elektronickou preskripci vítáme, ale obáváme se narychlo spuštěného nedomyšleného systému, který všem práci ztíží. Potřebujeme, aby e-recepty zjednodušily administrativu, prošly dostatečně dlouhou fází zkušebního provozu v nemocnicích, v ordinacích, v lékárnách a výdejnách léčiv. Musí fungovat i papírová varianta pro případ selhání systému, či předepisování v návštěvní službě, aby se pacient k léku vždy dostal,“ upozornil MUDr. Cyril Mucha, člen Pracovní skupiny pro elektronické zdravotnictví ČLS JEP. V případě, že by e-recept nebyl vytestován v provozu, je dle MUDr. Muchy lepší zrušit povinnost jej používat. Pokud bude systém funkční, lékaři jej používat budou.

 Dalším z témat konference byla reforma psychiatrie a dopad na primární péči. „Za posledních 13 let narostla psychiatrická klientela o 2/3. Ročně navštíví psychiatra 600 000 pacientů, velkou část diagnóz tvoří deprese a úzkostné stavy, které má velké části na svědomí chronický stres – typické znamení této doby. Psychiatři by rádi zlepšili péči o své pacienty, prohloubili komunikaci s praktiky a uvítali jejich začlenění do léčby pacientů s duševní poruchou,“ konstatoval předseda Psychiatrické společnosti ČLS JEP a ředitel bohnické nemocnice MUDr. Martin Hollý. Letos se začnou stavět první Centra duševní péče, kterých by výhledově mělo vzniknout až 100. Ta poskytnou zdravotní i sociální pomoc lidem s duševním onemocněním, zpočátku zejména se schizofrenií, či bipolárními poruchami a pomohou tak části pacientů, aby mohli žít doma, místo v léčebně.

„Je třeba, aby se do běžné péče o tyto pacienty zapojili právě praktičtí lékaři a pomohli jim léčit další choroby, kterým lze předejít například prevencí. Víme, že lidé s chronickou psychózou či bipolární poruchou žijí o 15-20 let méně, umírají na diabetes či kardiovaskulární nemoci – protože je okolí mnohdy nebere vážně a oni neumí své potíže vysvětlit. Působí „divně“ a reálné nemoci jsou často vykládány jako psychosomatické,“ uvedl MUDr. Hollý.

Praktičtí lékaři rovněž projednávali mj. i další možnosti laboratorní diagnostiky viru Zika, který, dle člena organizačního výboru konference a místopředsedy výboru SVL, MUDr. Igora Karena, vnímají jako potenciálně rizikový kvůli jeho schopnosti šířit se z člověka na člověka. Dotkli se rovněž epidemiologických rizik spojených s migrací.

www.svl.cz

www.mhw.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová