Zajímavosti

Současný vývoj a aplikace umělé kůže


Kategorie: Aktuality Zajímavosti 
07.duben 2016

Pod záštitou Universität Zürich vznikl projekt EuroSkinGraft, jehož cílem je zabezpečit novou generaci kožní náhrady, doslova vypěstované v laboratoři, k léčbě širokého spektra kožních defektů, způsobených nejen popálením, ale i jinými nemocemi, jako jsou například chronické vředy nebo vitiligo (kožní porucha, kdy dochází ke ztrátě buněk tvořících kožní pigment).

PD Dr.med. Clemens Schiestl, přední odborník na dětské popáleniny a vedoucí lékař Kliniky plastické a rekonstrukční chirurgie kliniky Universität Zürich uvádí, že přibližně 11 milionů lidí ročně, z toho polovina dětí, utrpí celosvětově závažné popálení, které si vyžádá kožní transplantaci. Tento výkon zanechává jizevnatou změnu na kůži, vyžaduje následnou dlouhodoubou rehabilitaci a po letech často i rekonstrukční operace.

 „Zatímco vývoj vnější vrstvy kůže není žádnou novinkou, opravdovou výzvou je vytvořit vnitřní vrstvu kůže, jelikož obsahuje pojivovou tkáň a kožní cévy. Běžnými metodami, jako je transplantace kůže, nejsou dosaženy optimální výsledky, co se týče elasticity a barvy”, vysvětluje MUDr. Robert Zajíček Ph.D., přednosta Kliniky popáleninové medicíny 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

V současné fázi výzkumu EuroSkinGraft jsou vědci schopni z malého vzorku kůže pacienta vykultivovat nepoměrně větší “vzorek” kůže v celé tloušťce za dva až čtyři týdny. Tato technologie umožnila vznik dvou produktů - denovoSkin, která bude obsahovat vnější i vnitřní vrstvu kůže, a denovoDerm, která bude tvořena jenom vnitřní vrstvou. Výsledná kůže by pak měla být hladká, elastická a odpovídat přirozené barvě kůže pacienta.

První verze nové kůže byla testována na dvaceti pacientech s excelentními výsledky. Koordinátorem EuroSkinGraft je profesor Ernst Reichmann z Universität Zürich. Projekt zatím sdružuje sedm Evropských popáleninových center z Anglie, Německa, Holandska a Švýcarska.

Dr. Schiestl klade důraz na spolupráci jednotlivých popáleninových klinik v rámci Evropy, projevil zájem o kooperaci s Pražským centrem popálenin a případně i jeho zařazení do tohoto prestižního projektu. Dle TZ.

www.fnkv.cz

www.lf3.cuni.cz

 tp://www.lf3.cuni.cz/3LF-104.html?event=12962&lang=cz Informace o setkání s Dr. Clemensem Schiestlem 7. - 8. 4. 2016

 

Autor: MUDr. Olga Wildová