Medicína

Nanohoubičky proti toxinům infekčních patogenů - studie


Kategorie: Aktuality Novinky ze zdravotnictví 
02.únor 2016

Do terapie lokalizovaných infekčních procesů se nově a úspěšně zařadily nanohoubičky, schopné absorbovat toxiny virulentního stafylokoku typu MRSA.

Zajímavá studie byla provedena univerzitním výzkumným týmem v San Diegu (USA) a v Šanghaji (Čína).
Unihybridní nanomateriál ve formě nanočástic obdukovaných membránou erytrocytů je schopen absorpce toxinů, vytvářených MRSA, Escherichia coli a dalších rezistentních patogenů, a to na hydrogel, vytvořený z vody a polymerů.

Napodobují erytrocyty a neutralizují toxiny. I jednotlivá membrána červené krvinky může být zdrojem a depot  nanohoubiček, z nichž každá má průměr 85 nanometrů, tj. 3 000krát menší než původní erytrocyt. Jedna nanohoubička může přitom absorbovat přibližně 85 alfahemolyzinových toxinů.

Nanohoubičky mají poločas 40 hodin a jsou metabolizovány společně se sekvestrovanými toxiny v játrech.

Výzkumná skupina zpracovala studii na myších s kožními infekčními ložisky a výsledky byly velmi příznivé již za dva dny po podkožní injekci, kdy byly zbytky nanohoubiček v hydrogelu na místě aplikace ještě identifikovány.

Pokud ale nebyly nanohoubičky vázány na hydrogel, snadno z injikovaného depot unikly. Již za dvě hodiny po aplikaci jich zůstalo na místě jen 20 % z úvodní podané dávky. Ostatní difundovaly do přilehlých tkání.

Výsledky studie byly uveřejněny 31. dubna 2015 v Advanced Medicine.

Kombinace absorpčních nanohoubiček s hydrogelem se osvědčila a zasluhuje pozornost a rozpracování v dalších výzkumech – má slibnou perspektivu pro klinické užití.

HospiMedica International staff writers: Toxin-absorbing nanosponges battle bacterial infections.

www.hospimedica.com/?option=com_article&Itemid=294758925&cat

 

 

Z referátového výběru doc. MUDr. Jarmily Drábkové, CSc.

Autor: MUDr. Olga Wildová