Očkování

Očkování proti klíšťové encefalitidě ve studii


Kategorie: Aktuality Očkování 
04.prosinec 2015

Původce klíšťové encefalitidy, virus z čeledi Flaviviridae,  je na našem území přenášen především klíšťaty Ixodes ricinus (nejhojnější druh klíštěte v České republice). Člověk se nejčastěji nakazí po přisátí infikovaného klíštěte nebo alimentární cestou po požití nepasterizovaného mléka a mléčných výrobků. Spekuluje se i o přenosu viru z neočkované matky na dítě při kojení. Inkubační doba onemocnění kolísá mezi 7 – 14 dny při nákaze získané klíštětem, u alimentárního přenosu se doba může zkrátit na pouhé dva dny.

Studie naznačují, že pokud je množství viru ve slinných žlázách klíštěte malé, nemusí vůbec dojít k nákaze a že riziko infekce může narůstat s délkou sání díky zvyšující se replikací viru ve slinných žlázách. Stejně tak může dojít u daného jedince k tvorbě protilátek, aniž by se vyskytly klinické příznaky.

Klíšťovou encefalitidou (TBE – Tick – Borne Encephalitis, virová infekce napadající centrální nervový systém) vyznačující se bifázním průběhem, onemocnělo podle databáze EPIDAT Státního zdravotního ústavu (www.szu.cz) mezi lety 2005 – 2014 více než 6 000 pacientů, přičemž největší počet byl zaznamenán v roce 2006, a to 1029 případů.

Podle Zprávy Centra epidemiologie a mikrobiologie bylo například v roce 2013 na našem území nahlášeno 625 případů TBE, z toho větší část tvořili muži (62,2 %). Nejvíce osob (444, tj. 71 %) se nakazilo přisátím klíštěte, 153 osob (24 %) nebylo schopno příčinu nákazy objasnit, 12 osob (2 %) udalo poštípání hmyzem, 11 osob (2 %) ohlásilo možnou nákazu při odstraňování klíštěte ze zvířete a 5 osob (1 %) se infikovalo alimentární cestou. Zajímavé je, že 15 osob bylo očkováno alespoň jednou dávkou vakcíny a byla zaznamenána 2 úmrtí, z nichž 1 člověk byl řádně očkován. Nejvyšší počet případů byl zaznamenán tradičně v teplých měsících – červen (101 nákaz), červenec (130) a září (133). Za tento rok byl nejvíce postižený kraj Jihočeský, kde incidence dosahovala 19,6 případů/100 000 obyvatel, dále následovala Vysočina (9,4/100 000), Plzeňský (8,6/100 000), Olomoucký (7,5/100 000) a kraj Ústecký (6,3/100 000).

V současné době existují na trhu čtyři vakcíny proti klíšťové encefalitidě, ale pouze dvě jsou dostupné v Evropské unii. Ačkoliv Česká republika patří mezi státy s nejvyšším rizikem nákazy TBE (≥5 případů/100 000 obyvatel), proočkovanost obyvatel je stále velmi nízká a podle odhadů z roku 2013 dosahuje 23 % (převzato z www.baxter.cz).

Prvenství v proočkovanosti zaujímá Rakousko, kde se dlouhodobě drží úroveň vakcinace mezi 80 – 90 % a to díky silné vakcinační kampani mezi lety 2000 – 2011, při které se podařilo předejít cca 4 000 novým případům. Vzhledem k tomu, že Česká republika, ale i jiné státy nemají očkovací registr (www.szu.cz), nejsou známy přesné údaje o očkování proti TBE -  hrubé odhady se provádějí na základě údajů o prodaných vakcínách. V současné době existuje jen málo spolehlivých informací o skutečné úrovni vakcinace proti TBE.

Ze závěru bakalářské práce vyplývá, že virusklíšťové encefalitidy v České republice ročně působí stovky onemocnění. Ačkoli je laická veřejnost již relativně dobře informovaná, proočkovanost  je na našem území stále velmi nízká a to i přes to, že dostupné vakcíny vykazují vysokou účinnost a bezpečnost . Pozornost by se měla věnovat rovněž  možnosti přenosu onemocnění alimentární cestou (mléko a mléčné výrobky od neznámých zdrojů).

Literatura u autorek

Dle bakalářské práce: Lucie Skříčkové, za odborného vedení RNDr. Heleny Nejezchlebové, Ph.D., a doc. RNDr. Aleny Žákovské, Ph.D.
Přírodovědecká fakulta MU Brno         

www.sci.muni.cz

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová