Medicína

Většině dětí během prázdnin chybí zdravý pohyb


Kategorie: Aktuality 
25.srpen 2015

Až 64 % dětí se během prázdnin nevěnuje žádné pravidelné sportovní aktivitě, naopak více času tráví před obrazovkami počítačů, televizí a moderních elektronických zařízení. Podle odborníků hraje největší roli příklad rodičů, kteří sami ovšem v 61 % přiznávají, že jejich rodinu nelze označit za sportovně aktivní. Vyplývá to z unikátní studie, kterou pro společnost Sazka zrealizovala firma NMS Market Research.

 „V době prázdnin, která je speciálně určena k nabrání nových sil ke školní docházce, až dvě třetiny dětí tráví volný čas před obrazovkami. Tento čas činí během školního roku běžně i více než 7 hodin denně, o prázdninách však může toto číslo být ještě vyšší. Zásadní vliv má na dítě rodičovský příklad v podobě aktivních dovolených spojených se sportovními aktivitami,“ říká MUDr. Jan Šulc, primář Olivovy dětské léčebny.

Prázdniny spjaté se sportovními aktivitami však svým ratolestem zajišťuje méně než polovina dotázaných rodičů. Až 61 % z nich navíc přiznává, že jejich rodina není sportovně aktivní. Vedení dětí ke sportu tak zůstává často pouze na školách, které děti navštěvují. Pomocnou ruku nabízí společný projekt Sazky a Českého olympijského výboru s názvem Sazka Olympijský víceboj, který má za cíl rozpohybovat děti z 1. a 2. stupňů základních škol po celé ČR.

Z průzkumu dále vyplývá, že na aktivitu dětí o prázdninách má vliv i příjem rodičů. Děti z rodin s čistým příjmem vyšším než 30 tisíc Kč se věnují sportu častěji, než je tomu u rodin s příjmy nižšími. Bohužel řada rodin s nižšími příjmy nakládá se svým volným časem zcela nezdravě. Často tráví víkendový čas tzv. hypermarketovu turistikou, kde navíc v rámci úsporných opatření mnohdy nakupují nekvalitní potraviny. Na místo dojedou autem, nakoupí na týden, pak rodina navštíví fast food, dále kino, domů autem a večer televize. Výsledkem je nerovnováha mezi energetickým příjmem a výdejem, nadváha a obezita.

S nástupem moderních technologií ustoupil sport do ústraní. Z čísel a analýz jednoznačně vyplývá, že jako národ tloustneme a lenivíme. Dvě třetiny lidí v Česku nesportuje vůbec nebo se sportu věnuje jen zřídka. Bezmála čtvrtina starších školáků trpí nadváhou, 13 % dokonce obezitou. Dle TZ

www.sazka.cz
Autor: MUDr. Olga Wildová