Medicína

Rock for People - i věda může být zábavná


Kategorie: Aktuality Novinky ze zdravotnictví 
29.červen 2015

Studenti z pražské 1. lékařské fakulty a plzeňské lékařské fakulty Univerzity Karlovy přivezou 3. až 5. července 2015 na hudební festival Rock for People Europe v Plzni interaktivní workshopy a modely, na nichž návštěvníkům festivalu odlehčenou formou představí různá medicínská témata.

 

Srdeční činnost, samovyšetřování prsů, reakce mozkových buněk po jointu, rakovina varlat v každém věku, poskytování pomoci kamarádovi v bezvědomí, odhad, kolik CO vydechne kuřák – na tyto a další otázky v plzeňském DEPO 2015 ve stanu plném rockově a vědomostmi nabitých mediků a mediček naleznete odpovědi!  

Zájemci si budou moci například vyzkoušet obratnost svých rukou na modelech prsou nebo varlat a naučit se, jak pomocí samovyšetření včas odhalovat počáteční fáze rakoviny.

Nebude chybět ani klasická Andula, na které si rockoví fanoušci ověří své znalosti o první pomoci, včetně masáže srdce, a vyzkouší si, jak dávat výboje pomocí automatického externího defibrilátoru.

Díky zábavnému softwaru s animovanými myškami také uvidí, co se děje v mozku člověka, když si dá třeba jointa. Zvídaví účastníci se dozvědí něco o sexuálně přenosných nemocech, o tom jak si správně mýt ruce, co se vyskytuje v dechu kuřáka nebo jak zastavit různé typy krvácení.

Pro festivalově vysílené bude připraven odpočinkový koutek nejen s hrami pro děti.

Pražská 1. lékařská fakulta se s doprovodným programem účastní Rock for People letos už podruhé. Vedly ji k tomu dobré zkušenosti z loňského rokáče v Hradci Králové, kde měli návštěvníci o medicínská témata velký zájem. „Uvolněná atmosféra festivalu je skvělou příležitostí, jak mladým lidem nenuceně připomenout zásady první pomoci, upozornit je na nebezpečí vzniku rakoviny a předat jim i další poznatky z medicíny. A navíc máme rádi rock!“ říká děkan 1. LF UK profesor MUDr. Aleksi Šedo, DrSc.

Těšíme se na vás po celou dobu festivalu v místnosti vedle hlavního výstavního sálu, kde sídlí i centrální festivalová kavárna!   

Letošní první ročník plzeňského festivalu Rock for People Europe navazuje na tradiční Rock for People v Hradci Králové, který se konal v červnu. Hudební a doprovodný program se uskuteční v bývalé vozovně dopravních podniků v Cukrovarské ulici – nyní DEPO 2015. (Dle TZ)

 

 

www.lf1.cuni.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová