Očkování do ciziny

Jak si užít dovolenou ve zdraví


Kategorie: Očkování do ciziny Doporučené očkování Aktuality 
28.květen 2015

S blížícím se létem většina lidí plánuje svou dovolenou. Včasné zahájení zdravotní prevence a plánování dovolené pomůže minimalizovat případné komplikace. Především by se měla uskutečnit návštěva očkovacího centra, a to ideálně nejpozději šest týdnů před odjezdem, před letní sezónou tedy právě v tomto období. Před cestou do exotiky ale i Evropy totiž odborníci doporučují konzultovat očkování.  Za tzv. cestovatelský základ se považuje vakcína proti žloutence typu A a B, která se případně doplňuje o další očkování či léky podle cíle dovolené a plánovaných aktivit. (Pozn. redakce -  do konce června 2015 je určitá vakcina s 20% slevou. Akce čj. MZDR 59926/2014-2/OZV)

Každé léto směřuje do zahraničí statisíce Čechů, organizovaně s cestovní kanceláří nebo tzv. na vlastní pěst. Vedle sousedních zemí patří k nejpopulárnějším oblastem zejména jižní Evropa.

Ve Středomoří stejně jako v tuzemsku se běžně vyskytují nemoci způsobené viry jako například žloutenka A, dále i bakteriemi jako jsou meningokok či pneumokok, (proti kterým se dá účinně chránit očkováním).  Cestovatelé jsou ohroženi i méně známými nemocemi, proti kterým očkování neexistuje. (Například papatači, viscerální leishmanióza či různé typy horeček od středomořské, přes západo-nilskou až po krymsko-konžskou).

Průběh těchto nemocí a jejich závažnost se liší. Může se objevit několikadenní horečka, vyrážka, zánět mozkových blan i stav připomínající ebolu. Společným znakem všech těchto onemocnění je přenos hmyzem resp. klíšťaty a neexistence očkovací látky. Základní preventivní opatření představuje používání repelentu. To platí obzvláště pro malé děti, starší a chronicky nemocné osoby, cestovatele s oslabenou imunitou a těhotné ženy. Dovolenou však mohou zkomplikovat komukoliv, kdo nemyslí na prevenci.

V jižní Evropě se místy vyskytuje i klíšťová encefalitida (vloni došlo k nákaze českých cestovatelů i v Chorvatsku) a vzteklina, u kterých je možné využít ochranu včasným očkováním. Vzteklina je přitom smrtelná nemoc, která bez ochrany očkováním končí fatálně.

Ve Středozemí se nedoporučuje konzumace syrového masa a tepelně neupravených mléčných výrobků či plodů moře. Mimořádně důležité je dodržování tohoto opatření u těhotných žen.

 „Základ pro cestu do méně rozvinutých i vyspělých zemí představuje očkování proti virové hepatitidě (žloutence) A a B. Do chudších oblastí světa je důležité přidat jednu dávku vakcíny proti břišnímu tyfu. Obě tyto nemoci může cestovatel přivézt domů ještě před nástupem prvních příznaků a vystavit tak nevědomky riziku nákazy mnoho dalších osob, zejména z nejbližšího okolí – rodinu, přátele, kolegy, sousedy,“ upozorňuje na základy prevence cestovatelských nemocí doc. MUDr. R. Maďar, DrSc. Další očkování a jiné druhy ochrany se volí tzv. na míru podle individuálních rizikových faktorů, jako jsou věk a zdravotní stav cestovatele, užívané léky, délka a charakter pobytu v cizině, plánované výlety, způsob ubytování či stravování a další.

Pokud Češi v létě opustí oblíbené tuzemsko či Středomoří (včetně severní Afriky), míří většinou za exotikou do Asie. Letní období, které na severní polokouli charakterizuje období dešťů, tam přináší nejen úchvatnou floru a faunu, ale také větší množství bodavého hmyzu a vyšší pravděpodobnost nákazy horečkou dengue, chikungunya, malárií či japonskou encefalitidou.

Možnost preventivního očkování přitom existuje jen proti japonské encefalitidě, u ostatních je nutné využít ochrany pomocí repelentu. Ten by si měl cestovatel aplikovat i během dne, a to i pokud se pohybuje v městech mimo divokou civilizaci. Roste totiž počet cestovatelů, kteří se nakazí horečkou dengue ve městě, protože její přenašeč komár Aedes vyhledává obydlená místa.

Česká republika se v posledních letech stává velmi oblíbenou destinací pro trávení letní dovolené. Avšak i pobyt u nás v přírodě přináší řadu zdravotních rizik jako například nákazu klíšťovou encefalitidou a lymeskou boreliózou. Sezóna výskytu klíšťat, jež tyto nemoci přenáší, většinou začíná v březnu a končí v listopadu. Pravděpodobnost kontaktu s klíštětem infikovaným virem klíšťové encefalitidy je vysoká právě v místech, které patří mezi nejoblíbenější turistické cíle, jako jsou jižní Čechy, Vysočina, jižní Morava nebo i Střední Čechy. Nakazit se ovšem v dnešní době může člověk ve všech krajích ČR.

Spolehlivou ochranu proti klíšťové encefalitidě představuje očkování, jako doplněk poslouží také repelent. Mezi další infekce vyskytující se na našem území, proti kterým se dá bránit včasnou vakcinací, patří černý kašel, žloutenka typu A, meningokokový zánět mozkových blan, černý kašel nebo zápal plic vyvolaný pneumokoky. Ty se mohou přenášet prostřednictvím jídla, rukou či vzdušnou cestou (kapénkovou infekcí).

K přenosu žloutenky typu A dochází orální cestou. Člověk se může nakazit prakticky kdekoliv, a to nejen v exotických destinacích, ale i v Evropě či u nás. Virus žloutenky typu A je velmi odolný. Na kontaminovaném předmětu přežije bez problémů i několik týdnů. Cestovatelé by si tak měli dát pozor na konzumované jídlo a pití, držadla v dopravních prostředcích, madla nákupních vozíků i bankovky. Naopak pro žloutenku typu B je charakteristický přenos tělními tekutinami, včetně nechráněného pohlavního styku. Nebezpečí však hrozí i při při tetování, piercingu, akupunktuře, návštěvách kosmetických salónů, při zubních ošetřeních či lékařských zákrocích. Dle TZ

madar.rasti@gmail.com
www.amic.cz
www.gsk.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová