Dnešní strava

Novela zákona o potravinách


Kategorie: Dnešní strava Výživa Aktuality 
10.únor 2015
Povinnost uvádět na obalech potravin některé údaje stanovuje zákon. Většina Čechů však informace vůbec nečte nebo jim příliš nerozumí. Lepší gramotnosti by měla nahrát novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích, která platí od 1. ledna 2015.
V návaznosti na další evropské předpisy je to nejzásadnější úprava potravinářské legislativy od vstupu České republiky do Evropské unie. „Novela upravuje například uvádění povinných údajů u pokrmů v restauracích. Jejich provozovatelé jsou nyní povinni viditelně zpřístupnit snadno čitelnou informaci o názvu pokrmu a výskytu alergenů,“ říká odborná garantka Vím, co jím a piju prof. Ing. Jana Dostálová. Změna údajů uvedených na obalech se významně dotýká také nebalených potravin. Nově musí spotřebitel na svůj dotaz dostat od prodejce jasnou odpověď o složení nebalených salámů, uzenin, sýrů a salátů. Legislativní novinky zlepší bezpečnost potravin a zefektivní dozor nad trhem. Přehlednější a srozumitelnější informace chce pro Evropany také Evropská unie. Od 13. prosince 2014 platí proto evropské nařízení o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, které se mimo jiné zaměřuje na povinnou minimální velikost písma na obalech. Pro uvedení alergenů platí nově následující pravidla: U nebalených potravin musí být údaj o přítomnosti alergenů v blízkosti místa, kde je výrobek nabízen k prodeji. U balených potravin musejí být alergeny povinně uvedeny mezi údaji na obalu. Mají být označeny zvýrazněním například tučným písmem, podtržením, velkými písmeny, barevným písmem nebo v barevném poli. Pro pokrmy ve stravovacích zařízení platí, že zde musí být umístěna viditelná a snadno čitelná (tj. vždy písemná) informace o tom, že potraviny obsahují alergeny a že informace je možné získat u obsluhy. Tabulka alergenů 1. Obiloviny obsahující lepek (pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy) a výrobky z nich. 2. Korýši a výrobky z nich 3. Vejce a výrobky z nich 4. Ryby a výrobky z nich 5. Podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich 7. Mléko a výrobky z něj 8. Skořápkové plody (mandle, lískové a vlašské ořechy, kešu, para pekanové ořechy, pistácie, makadamie) a výrobky z nich 9. Celer a výrobky z něj 10. Hořčice a výrobky z ní 11. Sezamová semena a výrobky z nich 12. Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg/kg nebo 10 mg/l, vyjádřeno jako celkový SO2 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj 14. Měkkýši a výrobky z nich Významné změny vyplývající z nařízení EU se týkají rovněž uvedení výživové hodnoty potravin. V tomto směru je zatím nařízení EU nepovinné. Do 13. prosince 2016 platí přechodné období - výrobci nemusejí informace podávat, ale pokud je uvedou, pak musí být ve správné formě podle nařízení EU. Další legislativní změna začne platit od 1. dubna 2015. Výrobci v celé EU budou muset povinně uvádět zemi původu u vepřového, drůbežího, skopového a kozího masa. Dosud tato povinnost platila jen pro hovězí maso, ovoce, zeleninu a olivový olej. Díky všem těmto novinkám budou informace na potravinových obalech přehlednější a srozumitelnější. Jestliže spotřebitelé chtějí kupovat výrobky vhodné pro zdravý životní styl, měli by se zaměřit na nutriční složení výrobků, jako jsou: energetická hodnota, obsah tuků, obsah sacharidů, obsah bílkovin, obsah vlákniny a obsah soli. Dle TZ www.vimcojim.cz
Autor: zpracováno redakčně