Medicína

Nové možnosti v diagnostice diabetu


Kategorie: Aktuality 
16.říjen 2014

 

V České republice je v současné době evidováno již přes 850 tisíc pacientů s diabetem, jejich počet se za posledních třicet let ztrojnásobil. I přes velmi kvalitní péči, kterou diabetologové svým pacientům v České republice poskytují a díky níž se daří snižovat počet pacientů s diabetickými komplikacemi, je u nás ještě dalších 200-250 tisíc pacientů s diabetem, kteří o své nemoci neví. Nemají zatím totiž větší potíže, a proto lékaře nevyhledávají. Diabetes tak u nich zůstává nediagnostikován, přestože by ho jednoduché preventivní vyšetření pomohlo odhalit.

V současné době trápí diabetes asi 8 % české populace. Odhaduje se, že do roku 2025 však onemocní až 20 % Čechů. Celosvětově diabetem trpí okolo 382 milionů lidí, což dosahuje rozměrů pandemie. Přestože tato nemoc není smrtelná, komplikace, které způsobuje, však mohou smrt způsobit. Až ¾ diabetiků umírá v důsledku kardiovaskulárních komplikací, dále je diabetes nejčastější příčinou slepoty, amputace dolních končetin a selhání ledvin. „V případě časného záchytu může být péče o pacienty s cukrovkou z dlouhodobého hlediska úspěšnější a je možné zabránit rozvoji pozdních cévních komplikací nebo ho alespoň dostatečně zpomalit,“ uvedl na TK v říjnu 2014 prof. MUDr. Jan Škrha, DrSc., MBA, zástupce přednosty III. interní kliniky VFN a 1. LF UK v Praze.

Prevence diabetu je základním důležitým požadavkem pro omezení výskytu diabetu v populaci. Dosud se diagnóza diabetu opírá o stanovení krevního cukru (glykemie) nalačno nebo při tzv. glykemické křivce po zátěži glukózou. Přesto se stále zkoumají nové cesty, jak vyhledat pacienty s diabetem co nejdříve a umožnit jim díky kvalitní a včasné léčbě dlouhý a plnohodnotný život. Zcela nové poznatky o diabetu může přinést stanovení fluorescence tkání (např. oční čočky).

Měření fluorescence oční čočky provádí nový přístroj vyvinutý v USA, který má sloužit k detekci (screeningu) diabetu. Tento přístroj má v současné době zapůjčen Všeobecná fakultní nemocnice v Praze jako první diabetologické centrum v České republice a byl právě prezentován na TK. Přístroj pracuje na moderním neinvazivním principu a vyšetřuje oční čočku jako vnitřní část lidského organizmu. Díky němu mohou lékaři odhalit diabetes až sedm let před vznikem komplikací.

V současné době se diagnostikuje diabetes podle koncentrace glukózy v krvi stanovené za standardních podmínek. Glukóza se však váže na bílkoviny (proteiny) v celém těle, mění jejich vlastnosti, poškozuje je a to se pak stává i příčinou rozvíjejících se komplikací. Čím vyšší je množství glukózy v krvi a čím déle její zvýšená hladina trvá, tím větší změny orgány postihují. Touto cestou se mění např. hemoglobin v červených krvinkách a vzniklý produkt, tzv. glykovaný hemoglobin, se dnes běžně používá k posuzování dlouhodobé úspěšnosti léčby cukrovky.

Na stejném principu vazby glukózy na proteiny jsou založeny i změny v oční čočce, které vedou k její zvýšené fluorescenci – záření vyvolanému umělým ultrafialovým světlem. Čím déle trvá nepoznaný diabetes a čím je množství glukózy v krvi vyšší, tím je glukóza více navázána v čočce, která pak vydává větší fluorescenci.

Vyšetření diabetu z oka probíhá rychle a bezbolestně, pacienti navíc nemusejí předem držet hladovku. Lékaři pak mohou pracovat s okamžitě získanými výsledky. Tento přístroj by tak mohl přinést nové možnosti v prevenci diabetu pro mnoho pacientů.

www.vfn.cz

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová